«Salmon City», større enn noen gang
Med over 300 forhåndspåmeldte studenter og 45 representerte bedrifter, har «Salmon City» blitt en viktig arena for både studenter og bedrifter innen sjømatnæringen.
«Salmon City» er godt i gang på kulturhuset i Bergen. En av nøkkelpersonene for arrangementet er daglig leder Mathias Sagevik. Han er med-grunnlegger og har vært med organisasjonen siden starten i 2022.
Likevel skulle man tro at arrangementet har eksistert i en årrekke. «Salmon City» har nemlig ikke gått ubemerket av verken bedrifter eller studenter.
Sagevik forteller til Kyst.no at det under første «Salmon City» var 16 bedrifter som deltok, i år er det 45.
Fremtidens arbeidskraft
- Hvorfor tror du bedrifter har lagt så godt merke til dette arrangementet?
- «Salmon City» har to kunder, bedriftene og studentene. Studentene betaler med sin oppmerksomhet. De er her og deltar på arrangementet i form av workshops, foredrag og sosialisering. Grunnen til at bedriftene er her er fordi de ønsker å tiltrekke seg arbeidskraft, sier Sagevik til Kyst.no
- Her har du noen av Norges flinkeste studenter på tvers av 30 ulike studieretninger. Disse studentene er på jakt etter en attraktiv arbeidsgiver og bedriftene er her for å overbevise om at det er dem, legger han til.
Arrangementet er ikke bare blitt en viktig arena for bedriftene, men for havbruksstudentene har arrangementet allerede blitt et høydepunkt, og ikke bare i Bergen.
Ifølge Sagevik er over 300 studenter forhåndspåmeldt, og av uregistrerte gjester forventer de at tallet vil stige opp mot tusen før kvelden er over.
Flyr studenter inn
Kyst.no møter onsdag Erling Lien Moløkken, Øystein Falck, Emil Fiskå og Maja Aleksandra Rist. De deltar på en av denne dagens flere workshops, denne i regi av Lerøy. De fire studentene er satt sammen til en gruppe og skal diskutere nedsenket oppdrett.
Av de fire er det bare Erling Moløkken som har vært på «Salmon City» før. Etter en god opplevelse i fjor er han tilbake for mer.
- Man kommer ganske tett på næringen, og det er veldig mange som møter opp. Med workshops, foredrag og konkurranser er det mye forskjellig man kan gjøre også, sier studenten.
Han studerer havbruk på Universitetet i Bergen. Samme som Maja Aleksandra Rist, som ikke har vært på arrangementet før.
- Jeg går første året, så jeg har ikke vært på Salmon City før. Men det er noe man hører om fra man begynner, så jeg har gledet meg, sier hun.
Øystein Falck og Emil Fiskå er også på arrangementet for første gang, men er ikke fra Bergen.
De to studerer fiskeri- og havbruksvitenskap ved Universitetet i Tromsø og hørte om arrangementet på sosiale medier.
- Vi hørte vel om arrangementet først på LinkedIn og så ble vi etter hvert mer oppmerksom når vi så reisestipendet.
Falck og Fiskå er to av førti studenter fra rundt om i Norge som har fått innvilget sin søknad om reisestipend, direkte fra arrangøren.
- Med pengene vi får inn fra bedriftene sitter vi igjen med et overskudd. Noe av det overskuddet, bestemte vi i år for at skulle gå til å fly inn studenter fra andre deler av landet. Vi har ambisjoner om at dette skal være Norges største møteplass for studenter i sjømatnæringen og da er det viktig å satse, sier Sagevik.
Kan vinne betalt internship
Under onsdagen vil studentene ha mulighet til å delta på en rekke foredrag innen diverse tematikk. Det hele ender i finalen «Sjømat aften», onsdag kveld. Da skal også vinneren av konkurransen «The Salmon Games» kåres, en konkurranse Sagevik omtaler som skjæringspunktet mellom The Hunger Games, Jakten på Ildbegeret og Mesternes Mester.
Sagevik forteller at hele 135 studenter deltok i kvalifiseringsrunden, bestående av en stor Kahoot. Bare 20 studenter gikk videre til kvartfinalen som ble holdt tirsdag, hvor kun seks personer sto igjen. En av de er Elias Draugedalen, som omtaler seg selv som en “lucky loser" til Kyst.no
- Under kvalifiseringen endte jeg på en sur 21. Plass, når det bare var 20 som gikk videre. Men så var det en som ikke kunne møte opp i går, så da fikk jeg være med videre og kom seirende ut av kvartfinalen.
Draugedalen går første året på en bachelor i datateknologi og forteller at bred krysskompetanse var en viktig faktor for tirsdagens kvartfinalesuksess.
I løpet av onsdagen reduseres de seks til en heldig vinner som stikker av med et betalt internship hos Eide, middag for to på «Salmon Eye » i tillegg til deltakelse på Future 40. Et arrangement Eide Fjordbruk begynte med for første gang i fjor, hvor 40 av de flinkeste ungdommene i landet samles til et event på Salmon Eye.
- Har du lyst til å vinne premien?
- Helt klart, Eide Fjordbruk er en bedrift som tør å gjøre nye ting. Det er jo kult, spesielt for noen som studerer data. I tillegg er det en stor mulighet til å få prøvd seg i arbeidslivet, sier han avslutningsvis.