
Studenter strømmer til Salmon City: Vil vite mer om havbruksnæringen
På Salmon City i Bergen får nysgjerrige studenter en smakebit på mulighetene som finnes – både på land og til sjøs.
Salmon City er tilbake for fjerde år på rad, og Kulturhuset i Bergen er igjen fylt av engasjerte studenter og representanter fra sjømatnæringen. Den to dager lange konferansen, som arrangeres 2.–3. april 2025, skal bidra til å bygge broer mellom akademia og næringsliv – og gi unge talenter innsikt i en næring i rask utvikling.
Med økende interesse for bærekraftig matproduksjon og grønn industri, tiltrekker havbruksnæringen seg et stadig bredere publikum: økonomistudenter, teknologer og fremtidige ledere.
Årets arrangører har et tydelig budskap: Næringen står overfor omdømmeutfordringer – og trenger kloke hoder for å finne bærekraftige løsninger.
Over 1500 deltakere er ventet til konferansen, der bransjeledere og studenter samles for å diskutere utfordringer, muligheter og fremtidige behov.
– Jeg ville få oversikt

Blant de mange engasjerte deltakerne finner vi Sigurd Markussen (24), økonomistudent ved Norges Handelshøyskole (NHH), nå i sitt tredje år på bachelorprogrammet. Han er én av mange som ønsker å lære mer om hvilke muligheter som finnes i blå sektor.
– Jeg ville komme hit i dag for å finne ut hva jeg faktisk kan gjøre i et slikt firma, sier 24-åringen.
– Med økonomibakgrunn føler jeg det ikke alltid er så oversiktlig hvilke roller som finnes. Jeg har mest teoretisk kunnskap, ikke så mye hands-on erfaring.
Markussen planlegger å ta en mastergrad innen business analytics, og er tydelig på at han er nysgjerrig på hvordan data og innsikt kan brukes til å forbedre beslutninger i havbruksnæringen.
Studentmiljøet sprer budskapet
At Sigurd fant veien til Salmon City, skyldes også et sterkt studentengasjement.
– Jeg er del av Næringslivsutvalget på NHH. Flere av de som jobber her i Salmon City har vært aktive med å profilere eventet lenge. Det har vært mye snakk om det, så det føltes naturlig å komme, forteller han.

Han trekker frem hvordan tidligere samarbeid mellom NHH og aktører i næringen har bidratt til å bygge bro mellom akademia og praksisfeltet – og hvordan det gjør havbruksnæringen mer tilgjengelig for unge talenter.
Et hav av muligheter
Til tross for at havbruksnæringen kan virke fjern for mange med økonomibakgrunn, tror Markussen at bransjen har stort potensial for nettopp hans type kompetanse.
– Det er mange forskjellige retninger man kan ta – både landbasert og sjøbasert. Det er noe av det jeg synes er spennende med denne bransjen. Den vokser, men er også i utvikling, og trenger folk med ulik bakgrunn, sier han.
– Bra opplegg for oss og studentene
Et av selskapene som deltar på Salmon City er Salmon Evolution, som produserer laks på land.
HR-sjef Vidar A. Skjørli er på plass, og sier til Kyst.no at arrangementet er både viktig og godt gjennomført:

– Salmon City er et ypperlig arrangement for oppdrettsselskaper og andre aktører i bransjen til å komme i kontakt med studenter og potensielle fremtidige jobbsøkere. Vi hadde en veldig fin kveld i går på Forum, hvor vi også holdt et innlegg.
Han mener at også dag to av Salmon City, på Kulturhuset i Bergen, har levd opp til forventningene.
– Vi ser frem til å snakke med enda flere engasjerte studenter, sier han.
Fra hele landet
Flere studenter har også reist lange avstander for å delta på konferansen. Michelle Yuan går fjerde året på akvamedisin på Universitetet i Tromsø, og sier at Salmon City skiller seg fra andre konferanser hun har vært på tidligere.
– Ofte har de vært veldig rettet mot medisin og sykdommer, men her har vi på en måte zoomet ut og sett på næringen i et helhetsbilde som er utrolig stilig.

Yuan har fått prate med mange selskaper som hun ikke kjente så godt til fra Tromsø, og trekker frem Hima Seafood som en bedrift som virkelig fanget oppmerksomheten med en stor og fin stand.
For OsloMet-studenten Anders Rogn har det vært viktig å få et bredere nettverk av studenter utenfor hovedstaden.
– Det er en veldig fin å møte studenter som brenner for denne næringen. Så har konferansen vært veldig gjennomført og har gitt et dypdykk inn i en så stor norsk næring som lakseindustrien er.
Det har vært mange spennende selskaper på konferansen som driver med innovative nytenkninger, men for Rogn er det spesielt de bedriftene som også har kontorer i Oslo som er interessante.
– Vi driver en studentforening som heter Njord Maritim Studentforening. Vi har en visjon om å få fokus mot Østlandet, slik at de også blir interessert i laksenæringen.
Vil oppdage talenter

For Cermaq er det viktig å være til stede på Salmon City for å profilere seg. HR-rådgiver Liv Andrea Myklevoll forteller at de har pratet med mange studenter, som er målbevisste på hva de ønsker å jobbe med og hvordan de ønsker å bruke utdannelsen sin.
– De spør stort sett om hvilke muligheter som finnes for dem i vårt selskap. Da er det jo heldig at de stoppet her hos oss, for vi er på utkikk etter et bredt omfang av kompetanse.
Nettopp det å tiltrekke seg talenter er en annen viktig grunn til at selskapet deltar på konferansen. Myklevoll kan fortelle at Cermaq for første gang har drevet med «speed dating» på årets Salmon City.
– Vi hadde ti studenter, som fikk ti minutter hver. Der fant vi noen talenter som vi ønsker å holde kontakten med, så det er en veldig fin måte å bygge nettverk for kommende arbeidstakere, sier hun.
