Kronikk:
- 6 % av innbyggerne rundt Oslofjorden må flytte
I tillegg må produksjonen til bøndene, veibyggere, drikkevannsbyggere, bolig- og næringsutviklere samt industribedriftene langs elver og vassdrag med utløp til Oslofjorden reduseres med 6 %.
Nå er ikke dette en ekte nyhet, men skulle man forvaltet Oslofjorden slik man forvalter havbruksnæringen, så skulle en befolkningsreduksjon på 6 % (96.000 mennesker) og et 6 % nedtrekk i jordbruksproduksjon m.m. blitt gjort i 2020, 2022 og i 2024.
Prosjektet Frisk Oslofjord ble satt i gang i 2018, og en fersk rapport fra november 2023 viser at man ikke er i nærheten av å nå målene i regjeringens femårsplan for å redde Oslofjorden. På siden til prosjektdeltaker Kongsberg Gruppen, kan man lese at «noen kommuner er i gang, men det går for sakte».
Det mest akutte for Oslofjorden er nitrogenforurensing, som kommer fra kloakk fra de 1,6 millioner mennesker som bor langs fjorden. NIVA (Norsk institutt for vannforskning) har studert grunne farvann i Oslofjorden, og flere steder svømmer fisken i tiss fra mennesker. Hvis du badet i Oslofjorden i sommer og føler deg litt tissifisert etter å ha lest dette, kan en god dusj anbefales. Et våtere og villere klima har gitt mer nedbør og flom, som medfører at flere millioner liter urenset kloakk skylles ut i Oslofjorden. Økt nedbør gir også økt avrenning fra jordbruket.
Det gjøres mye, men det går for sakte, sier prosjektdeltakerne. Noe må gjøres og da må man starte med det som er antatt den største påvirkeren – menneskene. Hvis man hadde redusert befolkningen rundt Oslofjorden med 6 % nedtrekk i 2020, 2022 og 2024, så ville rundt 285.000 mennesker måtte flytte. Relativt dramatisk, men i sum 18 % nedtrekk i forurensere ville nok hjulpet fjorden. Selv innbyggere i kommuner som har bygget renseanlegg, fått høyere kommunale avgifter og i mindre grad påvirker forholdene i Oslofjorden, måtte da flyttet i 2020, 2022 og 2024.
Men – det er jo helt urimelig, tenker du – og vil dette hjelpe fjorden?
For oss som driver med havbruk er dette ekte nyheter og ekte konsekvenser. Vi styres i dag av et trafikklyssystem som har gitt oppdretterne mellom Karmøy i sør og Stadt i Nord en produksjonsreduksjon på henholdsvis 12 prosent og 18 prosent – det betyr at det kan bo og leve hhv. 12 og 18 prosent mindre fisk i anleggene. Blant Salmon Group sine 40 lokaleide eiere, driver 22 produksjon på Vestlandet. De har gjennom målrettet innsats, store investeringer og gode tiltak lykkes med å holde sin miljøpåvirkning lav og sågar under grensene - likefult blir produksjonen redusert med 6 % nok en gang.
Den siste produksjonsreduksjonen som ble innført søndag 22. september, er av økonomiprofessors Ragnar Tveterås (UiS) beregnet til å gi en tapt verdiskapning på Vestlandet på over 600 millioner kroner – i året. For AS Norge, vil de årlige skatteinntektene fra Vestlandet reduseres med over 250 millioner kroner. Finansministeren pleier å trekke frem barnehageplasser når han argumenterer for skatt – reduksjonen i skatteinntekter tilsvarer finansiering av ca. 1500 barnehageplasser. Spørs om latteren sitter like løst nå.
Så mens tiss og bæsj fra over 1,6 millioner mennesker fortsetter å strømme ut i den syke Oslofjorden, håper jeg at de som skal passe på miljøet i både Oslofjorden og øvrige fjorder i Norge får oppdatert kunnskapsgrunnlaget de beslutter etter, og viser handlekraft til å reversere tiltak som beviselig ikke har effekt.
Og skulle noen rundt Oslofjorden kjenne behovet for å flytte, så det mange spennende og fine steder med god miljøstatus og friske fjorder langs vår langstrakte kyst.