Vil redusere tap under avlusning
Administrerende direktør og veterinær Ole Kristian Kaurstad i Scanvacc sier de arbeider med å utvikle et system for mer skånsom gjennomføring av mekanisk og termisk avlusing. - Med sterk etterspørsel etter laks og liten produksjonsvekst, har næringen ingen fisk å miste, poengterer Kaurstad.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Legemiddelgrossisten Scanvacc, som holder til i Hvam på Årnes, har tilbakelagt et ikke så aller verst år.
– 2016 var et godt år for oss, men ikke like bra som 2015. For noen produkter ser vi en økning, for andre en nedgang, sier administrerende direktør Ole Kristian Kaurstad, til kyst.no.
Selskapet selger i første rekke sedasjons og bedøvelsesmidler til fisk, men også preparater for modning av stamfisk, desinfeksjonsmidler og skumdempere.
Har flere prosjekter på gang
Scanvacc er et lite selskap som i dag består av tre veterinærer med spisskompetanse om fiskehelse- og velferd.
Direktøren understreker at fiskevelferd er bedriftens kjerneområde.
- Vi er fagpersoner som arbeider for mindre stress og sykdommer hos oppdrettsfisk, fordi det gir bedre fiskevelferd og bidrar til et lønnsomt, bærekraftig oppdrett, sier han.
Kaurstad sier de nå arbeider bl.a. med å utvikle et system for mer skånsom gjennomføring av mekanisk og termisk avlusing.
- Dagens system med trenging i orkastnot er ofte stressende for fisken. I tillegg vil en del lus dette av under orkastet (fisk mot not, fisk mot fisk), og dette kan gi umiddelbar re-smitte av nybehandlet fisk. Vi ser for oss en løsning med ‘orkastpresenning’, der fisken sederes og trenges skånsomt, og der evt. lus som faller av kan samles opp, sier han.
Han påpeker deretter at de har stadig utviklingsprosjekter på gang, og håper at i alle fall noen av disse vil lede til nye produkter om ikke alt for lenge.
Mindre tap av fisk
Selskapets hovedmål i 2017, opplyser han er en bedre fiskevelferd og dermed mindre tap av fisk under avlusing.
- Med sterk etterspørsel etter laks og liten produksjonsvekst, har næringen ingen fisk å miste, sier Kaurstad.
Han understreker at stress ved håndtering av fisk er uheldig. Oksygenforbruket og CO2-produksjonen stiger, risikoen for skader og småsår øker og forsvaret mot infeksjoner reduseres.
- Man bør derfor redusere stresset så langt det er mulig. Oppdrettsfisk utsettes for håndtering som medfører stress og kan gi langvarige følger. Fiskens velferd reduseres, oppdretterens lønnsomhet likeså, legger han til.