Pedro Ilardi Lazcano er forsker i det chilenske legemiddelselskapet Farmacologia en Aquacultura Veterinaria (FAV S.A.)

Lusevaksine halverte påslag

En vaksine mot lus har gitt lovende resultater i lab. Nå skal den testes i felt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under Sealice2018-konferansen i Punta Arenas i Chile fortalte Pedro Ilardi Lazcano fra det chilenske legemiddelselskapet Farmacologia en Aquacultura Veterinaria (FAV S.A.) om deres arbeid med å utvikle en vaksine mot den chilenske lusen Caligus rogercresseyi.

I testen beskrevet hadde de kombinert fem rekombinante proteiner fra C. rogercresseyi i tre ulike prototype-vaksiner.

Fisk på rundt 170 gram ble intraperitonealt injisert med vaksinen. Etter 492 døgngrader ble disse fiskene så satt i kar og infestert med copepoditter av caligus.

Effekt av vaksinene V1, V2 og V3 22 dager etter infeksjon av lus. V2 var den som gav signifikant reduksjon i påslag. Kilde: Pedro Ilardi Lazcano.

- Syv dager etter infeksjonstidspunktet så vi at i den vaksinen vi kalte prototype 2 (V2) var det 50 % færre lus på fisken og etter 22 dager var det 48 % færre lus sammenlignet med kontrollgruppen.

Fisken injisert med V2 hadde cirka 20 lus i gjennomsnitt, mens kontrollfisken hadde 40.

(Red.anm: Dette er den chilenske lusen som er langt mindre og oftere opptrer i høyere antall enn det vi er vant med fra vår hjemlige lakselus)

Parallelt med dette registrerte de oppregulering av seks ulike gener i laksen, og man registrerte økt mRNA-utrykk av igM og IgT i huden.

Redusert påslag av lus var imidlertid ikke eneste effekt. Man observerte også att eggstrengene til lusen ble påvirket.

- V2-vaksinen skadet eggene, noe som medfører at infeksjonspresset i neste generasjon vil bi redusert også som en følge av dette, sa Lazcano.

Nå skal vaksinen testes videre.

- Neste steg nå blir å få testet den i felt og se hvordan den presterer der, sa han.

Les også flere saker fra konferansen her: 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.