Lokaliteten "Nord-Gåsvær". Foto: Seløy Sjøfarm.

Suksess med «superlokalitet» - Har avlust èn gang på seks år

Seløy Sjøfarm satte i fjor omsetningsrekord, og ifølge daglig leder kan resultatene nærmest dobles i 2016 grunnet oppdretterens «superlokalitet».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Familieselskapet som er lokalisert i Herøy kommune i Nordland har hatt en solid vekstkurve de siste årene, og omsatte i fjor for drøye 160 millioner, mot nær 90 millioner i 2014.

Daglig leder Jan Erik Jakobsen, forteller til kyst.no at hovedgrunnen til rekordomsetningen fra fjoråret er at de har hatt noe samdrift med Sinkaberg Hansen.

Nokkeltall_for_Seloy_Sjofarm

-  De hadde utplassert noe fisk hos oss som vi fôret opp med gode resultater, opplyser han.

- Lokaliteten vi har hatt deres fisk på, og som tåler ekstra mye fisk er en «superlokalitet». På denne har vi bare har avlust èn gang på seks år, sier Jakobsen til kyst.no.

Det er lokaliteten «Nord-Gåsvær» han omtaler, og der har de driftet i seks år noe som også er deler av grunnen til rekordomsetningen og et driftsresultat på drøye 30 millioner i fjor.

- I år har vi bare egen fisk på lokaliteten, og grunnet god tilvekst og knallgode laksepriser kan resultatet dobles fra fjoråret om alt går som planlagt i 2016.

Den nye fôrflåten på Nord-Gåsvær. Foto: Seløy Sjøfarm

Eksponert lokalitet

«Superlokaliteten» ligger eksponert til, noe som har bidratt til nye investeringer hos selskapet.

- Vi har blant annet investert i en ny flåte tilpasset forholdene, som vi mottok i april, forteller han.

Selskapet har også en søknad inne hos kommunen hvor de ønsker å etablere en ny lokalitet på «Sør-Gåsvær» som er enda mer eksponert.

- Vi oppnår så gode resultater at her vil vi være. Vi har svært gode strømforhold, lite lus og en fantastisk god tilvekst på fisken, så området vil vi utnytte vi til det fulle.

Ny landbase

En annen stor investering selskapet har hatt den siste tiden er byggingen av en flunkende ny landbase.

- For to år siden oppsto det en brann etter en elektrisk feil i anlegget på landbasen vår, noe som endte svært trist. Det kostet litt, men vi kom oss gjennom det og har nylig tatt i bruk vår nye landbase på Seløy, opplyser han.

Selskapet har i dag to konsesjoner i tillegg til at de drifter Seløy Sjøprodukter, som er en visningskonsesjon eid av broren til Jacobsen.  Det er tydelig at familien har sterke bånd til oppdrettsnæringen.

Jan Erik Jakobsen, daglig leder i Seløy Sjøfarm. Foto: Privat

- Både jeg, mine to brødre, og mine to sønner jobber med fiskeoppdrett, ler Jakobsen.

Han forteller så at de stadig er ute etter nye prosjekter å holde på med.

- Om ikke lenge skal vi fôre frem fisk for Salmopharma når de skal teste ut et nytt middel mot lakselus. Dette er vi kjempeglade for at vi får være med på.  Vi har et godt samarbeid, legger han til.

- Fokuserer på driften

Når det gjelder lakselusa har det vært lite utfordringer med denne de siste årene.

- Vi hadde en liten utfordring i fjor på «Nord-Gåsvær» da vi måtte avluse for første gang. Utenom denne har vi også to andre lokaliteter som ligger lengre inne i fjorden hvor vi har vi avlust til sammen to ganger på 15 generasjonen, og det var under våravlusingen.

Ettersom det har vært lite utfordringer med lus, har selskapet stort fokus på driften, noe de også skal fortsette med i fremtiden.

- Hovedtiltaket vårt mot lakselus er bruk av leppefisk fra Kragerøområdet, så setter vi ut litt lokalprodusert rognkjeks. Ellers har vi fokus på produksjonen og gode vaskerutiner av nøter og lignende. Det fungerer for oss, konkluderer han.