Støtter kutt i markedsavgiften
Sjømat Norge støtter kutt i markedsavgiften som kom frem i en pressemelding fra nærings og fiskeridepartementet tidligere i dag. - Vi er tilfreds med at myndighetene i dagens situasjon har valgt å lytte til næringen og senker markedsavgiften for eksport av sjømat, sier administerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag gjort kjent at markedsavgiften på laks, ørret og de viktigste pelagiske fiskeartene som sild og makrell halveres fra 0,6 til 0,3 prosent fra 1. januar 2017. For øvrige fiskeslag som torskefisk opprettholdes nivået på 0,75 prosent avgift på eksporten.
Les også: Kutter i markedavgiften og støtten til sjømatrådet
- Dette er i hovedsak i tråd med vårt innspill til justering av eksportavgiftene på sjømat og som er basert på det vi oppfatter som tydelige signaler fra næringen. Vi tar til etterretning at reduksjonen for laks og ørret er noe større enn vi ba om - fortsatt vil dette gi Norges sjømatråd et romslig budsjett for disse artene sett i lys av markedssituasjonen, sier Ystmark.
Han tilføyer at man gjerne hadde sett at myndighetene også imøtekom ønsket om avgiftsreduksjon på eksport av andre fiskeslag.
De samlede inntektene som Norges sjømatråd får fra den lovpålagte avgiften på eksport av fisk og skalldyr, vil beløpe seg til omlag 560 millioner kroner i 2016. Dette er en betydelig økning selv etter at avgiftssatsene også ble satt ned i fjor. Årsaken er sterk etterspørsel etter norsk sjømat og til dels gode priser på verdensmarkedet. Ifølge myndighetene vil den varslede justeringen av avgiftene gi forventede inntekter til Norges sjømatråd på 350 millioner kroner for 2017.
Sjømat Norge er opptatt av at det må være en viss dynamikk i avgiftene slik at disse kan justeres enten opp eller ned i tråd med behovet næringen ser for generisk markedsføring.
- Samtidig bør Norges sjømatråd sikres stabile og forutsigbare rammevilkår de kommende årene. Vi har har derfor foreslått en ny avgfitsmodell som vi håper departementet følger opp med nærmere utredninger, sier Geir Ove Ystmark.