Fra Teknologi- og servicekonferansen 2016. Foto: Sjømat Norge.

- Trenger både fjord, kyst og hav

Sjømat Norge melder at havbruksnæringens leverandører vil ha hele kysten for å kunne femdoble havbruksproduksjonen. – Vi er svært mangfoldige, da kan ikke våre produkt begrenses til en type produksjonsområder, sier Tore Håkon Riple, leder av Sjømat Norges sektorgruppe.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Det er viktig å få frem at denne delen av næringen produserer svært mye forskjellig utstyr. Noe er egnet til havbruk i fjordene, noe langs kysten mens noe er best egnet til havet, legger Riple til i pressemeldingen.

Siden januar i år har han ledet Sjømat Norges nye sektorgruppe for teknologi- og servicebedriftene, med andre ord kalt leverandørindustrien.

Tore Håkon Riple åpner Teknologi- og servicekonferansen på Scandic Nidelven i Trondheim. Foto: Sjømat Norge.

– Når vi nå samles til vår egen konferanse ønsker vi vise frem bredden og mangfoldet. Derfor mener vi det er viktig å få frem at havbruk ikke skal begrenses til bare et sted hvor produksjonen kan foregå. En slik begrensning vil svekke leverandørindustrien og ikke styrke den, sier Riple.

Kostnader

Sjømat Norge viser til at det siste året har prosessen rundt utviklingskonsesjonene gjort sitt til at en rekke nye forslag på fremtidig havbruksproduksjon har dukket opp. Foreløbig har Fiskeridirektoratet gitt et ja og tre delvis tilsagn til så langt 38 søknader.

For teknologi og servicebedriftene er kostnaden en viktig brikke i det hele.

Vi kan ikke risikere at arbeidsplasser går tapt fordi produksjon flyttes til utlandet. Vi må være konkurransedyktige. Derfor er også kostnadsfokus viktig i denne debatten, sier Riple.

- Et behov

Nå samles den nye sektorgruppen i Sjømat Norge til den nye Teknologi- og servicekonferansen 2016 i Trondheim. Dette er første gang Norges største sjømatorganisasjon arrangerer konferansen, blant annet som følge av at en rekke teknologi- og servicebedrifter meldte seg inn tidlig i 2016.

– Vi trenger gode arena for denne delen av sjømatnæringen. Vi merker at vi blir stadig viktigere og ikke minst blir vi flere. Da er det viktig å møtes, bli oppdatert på ny kunnskap og utveksle erfaringer, sier Riple.

Nærmere 100 deltagere er påmeldt til konferansen i Trondheim og nye medlemmer har og meldt seg inn den siste uken i Sjømat Norge for å delta både på medlemsmøte i forkant og selve konferansen.

– Vi har truffet et behov som var der, noe vi nå er nødt til å levere godt på som medlemsorgansiasjon. For oss i Sjømat Norge er dette en svært viktig del av helheten i sjømatnæringen, sier fagansvarlig for sektorgruppen i Sjømat Norge, Aina Valland i meldingen.