Inngått avtale om nytt kjølesystem for laks
Sotra Fiskeindustri har inngått avtale med Skaginn 3X om kjøp av nytt system for nedkjøling av laks.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Hovedpoenget er å få fisken kjølt bedre ned før vi sender den avgårde, sier daglig leder Kjell Inge Eide ved Sotra Fiskeindustri i en pressemelding.
Med subchilling fra Skaginn 3X kan man kjøle fisken ned til -1,5℃, noe som gir mange fordeler knyttet til kvalitet, transport, økonomi og miljø.
- Hvis vi kan få fisken ned under null grader har det flere fordeler, sier Eide.
En fordel er at de kan bruke mye mindre is i kassene. Han påpeker at det har enormt mye å si på kvaliteten og holdbarheten at fisken er skikkelig nedkjølt.
- I dag er kravet at fisken skal holde under 4 grader celsius når den forlater fabrikken. Kravene vil ikke bli mindre strenge fremover.
- I tillegg har vegvesenet begynt å rasle med sablene om avrenning fra laksetrailerne. Det er et problem at smeltevannet fra bilene fryser til is og gjør veiene glatte. De har allerede slått ned på dette. Med mindre is kan vi unngå problemet.
Redusert transportvekt
Subchilling er Skaginn 3x sin patenterte teknologi der fisken kjøles ned til under null grader celsius uten at fisken fryser. I følge daglig leder Magni Veturlidason i Skaginn 3X kan man ved hjelp av subchilling redusere eller eliminere behovet for is i kassene. Dermed kan transportvekten reduseres med 15 % til 25 %. Dette betyr mye økonomisk, ikke minst når fisken sendes med fly. I tillegg holder fisken temperatur under null grader i flere dager og i de fleste tilfeller helt frem til kjøper.
Dagens metode med pakking av laks i isoporkasser krever rikelig med tilførsel av is for å holde temperaturen nede under transport. Sotra Fiskeindustri vil ta denne løsningen i bruk i februar i 2019.
- Med vår patenterte subchilling vil man redusere behovet for is betydelig, med alle de fordeler det gir. Vi er stolte over å ha fått Sotra Fiskeindustri som kunde og er overbevist om at den nye løsningen vil gi bedriften gode resultater fremover, sier Veturlidason.