Skala Maskon med vellykket test av ny DNA-vaksine
Ved SalMar Follafoss er det nå gjennomført en vellykket første test av Skala Maskons nye vaksineløsning, hvor 15 000 fisk ble vaksinert med DNA-vaksinen. I løpet av uke 7 skal 400 000 fisk vaksineres på samme måten.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Skala Maskon har videreutviklet sine vaksinemaskiner til å også kunne sette Elancos nye DNA-vaksine mot PD, Clynav, intramuskulært. Ved SalMar Follafoss er det gjennomført en vellykket første test av den nye vaksineløsningen, skriver Skala Maskon i en pressemelding.
- Det ligger ca. 2 års utvikling og testing bak den nye doseringsenheten som kan sette DNA-vaksiner intramuskulært. Stikkpunktet for DNA-vaksinen er på den tykkeste muskelen. Også her justeres stikkpunktet automatisk i forhold til fiskens størrelse, slik som ved injisering i bukhulen. Den nye doseringsenheten kan benyttes på Skala Maskons eksisterende vaksinemaskiner og gir dermed maskinene flere bruksmuligheter, forteller Jon Anders Leikvoll, daglig leder i Skala Maskon i meldingen.
Vellykket testvaksinering
30. januar ble 15 000 fisk vaksinert med DNA-vaksinen ved et av SalMars settefiskanlegg. Dette er den første fullskalatesten av den nye doseringsenheten til Skala Maskon. Testkjøringen ble gjennomført under nøye overvåkning, med teknisk personell fra Åkerblå, SalMar, Elanco og Skala Maskon.
- Dette ble en vellykket test. Ingen tekniske problemer og med kapasitet som forventet, forteller Leikvoll fornøyd.
I løpet av uke 7 vil ytterligere 400 000 fisk vaksineres med Clynav ved hjelp av den nyutviklede doseringsenheten. I tillegg til å være en fullskala teknisk utprøving av vaksinemetoden, skal den omfattende testen også gi økt kunnskap om effekten av Clynav i felt.
Høy kapasitet og klargjort for fremtidens vaksinebehov
Jon Anders forteller at løsningen også er designet for at man samtidig kan gjøre injisering i bukhulen. Kapasiteten vil være opp til 20.000 fisk pr time for et anlegg med to maskiner.
- Stort fokus på dyrevelferd og økonomi, kombinert med nye vaksiner, gjør det ønskelig å kunne sette flere vaksiner i en og samme operasjon. Vi har allerede utviklet og tatt i bruk doseringsenheter for dobbel dosering og injisering i buk. Og vi kan samkjøre alle enhetene slik at vi får injisert dobbel dose med vaksine i bukhulen, og den nye DNA vaksinen i muskel, i en og samme operasjon, sier Leikvoll.
- Vi ser at behovet for forskjellige typer vaksinering utvikler seg hurtig – og Skala Maskon skal være i forkant av denne utviklingen. Vi tester også med en enhet som kan kjøre trippel dosering i bukhulen. Tanken bak dette er at oppdretteren skal kunne kombinere ulike vaksiner etter spesifikke behov. Akkurat nå følger vi spent med på alt som skjer innen DNA-vaksiner. Vi står klare til å tilby gode løsninger når nye behov melder seg, avslutter Leikvoll.