Tester neste generasjon med stamfisk - sverger til gamlemåten
Smøla klekkeri og settefiskanlegg tester at laksen tåler sjøvann, på gamlemåten, før den kan bli neste generasjon stamfisk.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Selskapet driver i disse dager og tester om fisken deres kan overleve i sjøvann, før de kan bli deres neste generasjon med stamfisk.
Selskapet sverger til å gjøre dette på gamlemåten, der noen fisk blir plassert i et kar med sjøvann i tre-fire dager, før det blir tatt en blodprøve av fisken, og den blir sentrifguert slik at blodcellene og blodplasama skiller seg i to deler.
- Det nærmeste du kommer fasiten
Maria Sørøy, kvalitetssjef i Smøla klekkeri og settefiskanlegg, sier til Kyst.no at denne metoden er det nærmeste du kommer fasiten, og sier selskapet derfor sverger til det.
- Vi putter den faktisk i sjøvann og får vite der og da om fisken tåler det eller ikke. Du vil også avsløre om den har noen metaller på gjellene som gjør at den ikke tåler sjøvann, sier hun.
Det hender likevel at selskapet bruker metoden i kombinasjon med ATPase-analyse.
- Vi stoler mer på kloridmålingen enn på de mere fancy metodene. Vi er kanskje litt gammeldagse da, legger hun til.
Sørøy forteller at de har brukt nyere metoder flere ganger, men at de stadig har opplevd at ATPasen og kloriden er uenig. De har fått dårlige ATPaser, men likevel gode klorider, og da stoler de mer på kloriden, ettersom de kan se at fisken jo tåler sjøvann.
- Den gir oss svaret der og da om den tåler sjøvann eller ikke. Det er veldig sjeldent at vi leverer fisk uten å ha hatt kloridtest på den, selv om kunden bare krever ATPase. Vi pleier som regel å gjøre det uansett, sier hun.
Billigere med kloridmåling
Dersom det dør fisk i testen, så undersøker de om den har dødd fordi den ikke tåler sjøvann eller om det er noe galt med testen som eksempelvis at det er for varmt, og da starter de som regel på nytt for å dobbeltsjekke at det ikke er noe galt med testen.
- Det er billigere med kloridmåling, fordi vi har ansatte på jobb som kan utføre testene inn i mellom de andre arbeidsoppgavene sine, så jeg tror absolutt vi sparer en del penger på det. Det koster 150 kroner for en baseprøve, mens vi kan teste 20 fisk på klorid på et par timer en formiddag, understreker Sørøy avslutningsvis.
- Smøla Klekkeri og settefiskanlegg er en lokaleid bedrift lokalisert på Smøla i Møre og Romsdal.
- Selskapet ble stiftet i 1984 med formål å produsere settefisk av laks og ørret. Selskapet ble overtatt av Salmar i 1998 og videresolgt til dagens eierstruktur i 1999.
- Firmaet er registrert med adresse i Aunvågen på Smøla.