Søker etter samarbeidspartner for nytt luseverktøy
Sonic Norway søker samarbeidspartner i Eurostars-prosjektet LiceSonic. Målet med prosjektet er å få på plass ultralydteknologi for å forhindre lus- og parasittpåslag i laksemerdene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Ultralydsendere og overvåkningssystem skal implementeres i et fullskala oppdrettsanlegg over en lengre periode for å undersøke virkningene av ultralyd i kampen mot lakselus.
Gunnar Hemming som er daglig leder i Sonic Norway sier til kyst.no at de kunne tenke seg å samarbeid med en oppdretter av en viss størrelse, som både har ryggrad nok til bidra økonomisk i første omgang og som gjerne har egen FoU-avdeling.
- Imidlertid er det ikke avgjørende at det er en oppdretter, legger Hemming til.
Sonic Norway meldte forrige uke på Facebook at gitt prosjektets størrelse og kompleksitet, ser de det som viktig å kunne samarbeide med en større aktør i næringen for å kunne oppnå optimale resultater i prosjektet.
Bør stå minst ett år i sjøen
Hvor lenge utstyret skal stå i et oppdrettsanlegg for uttesting er enda ikke avklart. Hemming mener selv det er satt av for lite tid til selve testingen, og mener at anlegget bør stå i sjøen i minst ett år for å få best mulig data. Han påpeker at ingen ting er avgjort enda.
- Vi skal diskutere dette med LG i Nederland, men jeg regner med at de stoler på vår kunnskap her, sier han.
Resonansteknologi
Teknologien Sonic bruker innen ultralyd innebærer ikke kavitasjon, som har vært grunnlag for mye testing i Norge i senere tid. Sonic bruker nemlig resonans-teknologi.
- Resonansteknologien som vår samarbeidspartner har høstet flere innovasjonspriser for har ikke de negative effektene, blant annet korrosjon, som standard kavitasjonsultralyd har, forteller Hemming.
I juli i år ble det klart at prosjektet fikk over to millioner kroner i støtte til utvikling av resonansbasert ultralyd mot lakselus.
Om LiceSonic:
- Prosjektet går over 30 måneder, og startet i mai 2017.
- Deltakelsen i LiceSonic utløser en støtte på kr 2,6 millioner, og programmet administreres gjennom Forskningsrådet
- Sonic Norway samarbeider med LG Sonic i Nederland og Control Data Systems i Romania.