Stingray åpner dørene til femårs-jubileum
Stingray Marine Solutions feirer fem år med utvikling av luselaser til norske og utenlandske merder, og startet jubileumsdagen med en omvising i fabrikklokalene. - Det har vært et industrieventyr, sa John A. Breivik under åpningen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Feiringen finner sted i Oslo, på deres hovedkontor på Stålfjæra, nord-øst i hovedstaden. Over 100 interesserte gjester, bestående av næringsaktører, representanter fra bank og finans, oppdrettere og tidligere ansatte, møttes til feiring, fagdag og lansering fredag.
Vaffel og kaffe
Daglig leder, John A. Breivik åpnet dagen i kjent norsk stil, med vafler og kaffe på kontoret. Han forteller at det som føst begynte med fire til fem ansatte, i dag har vokst til en maurtue av 34 på huset.
- Dette har vært et industrieventyr, og vi har hatt en stor utvikling, bare siden sommeren.
Bygget, som tidligere var eid av Bladtrykkeriet, er nå hjem til en produksjonsfabrikk for luselasere. Omvisiningen startet i "flyvetårnet", hvor alle lasernodene i norske og utenlandske merder overvåkes, driftes og styres fra. På en av skjermene ble det også gitt kontinuerlig oppdatering av værdata, som gjør det mulig å dokke laserne for å unngå for stor belastning hvis det skulle bli røff sjø.
- Det er noen tilgjengelig til enhver tid, da enhetene også kan styres hjemmefra.
Les også: 500 millioner skudd fra luselaserne til Stingray
- Skyter laseren damene først?
Et spørsmål fra Forskningsrådets representant var om det er sant at laserne skytter damene først.
Dette kunne delvis bekreftes, men det ble også påpekt at dette ikke var av diskriminerende grunner, men på grunn av laserens treffsikkerhet.
- Laseren har en prioriterningsliste og vil skyte det som med høyest sikkerhet er en lus først. Hunnlusen er ofte den største og mest gjenkjennelige, sa han og la for sikkerhet skyld til at de selvfølgelig skyter hannlus og.
Omvisingen gikk så videre til lab-en, deretter til verkstedet for "subassembly" av deler, videre til et rom for kalibrering av laseren, til et rom for utvikling av laserens algoritme, før det tilslutt ble vist frem produksjonslinje av både ferdig subsea-unit og bøye-element.
- Alle skal skytes
Forsamlingen så litt skremt ut, da Breivik sa at alle besøkende på Stålfjæra skulle brennmerkes av laseren.
Alle skulle skytes, noe som tydeligvis både gjaldt lus og gjest, og samtlige måtte stikke en hånd inn under laserstrålen.
Det hele kjentes litt som å bli truffet av gnist fra et stjerneskudd på nyttårsaften. Og siden ingen satt igjen med noen langvarige skader, gikk feiringen videre til Sentralen i Oslo, hvor selskapet har duket for fagdag og lansering av høstens overraskelser.
Norwegian Tech Award
Selskapet ble også tidligere nominert som finalist til TU's Norwegian Tech Award. Breivik kunne gledelig si at de til nå leder lesernes avstemming. (Avstemningen kan du forøvrig delta i her)
- Men, det er dommerne som til slutt bestemmer.
Han er likevel glad for å være folkets favoritt.