Even G. Nordstrøm og Benedikt Frenzl er fremoverlent for fiskevelferden i Stingray Aqua

Minst 50% lavere dødelighet er mulig

Dødelighet på både laks, ørret og rensefisk kan reduseres med minst 50 % dersom flere jobber målrettet med dette.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stingray har drevet kontinuerlig og forebyggende avlusing med laser siden 2014 og har over seks år ikke fått påvist hverken behandlingsskader eller behandlingsdødelighet på fisken.

Fiskevelferd setter alltid dagsorden

For teamet i Stingray Aqua er fokus på fiskevelferd en selvfølge og det har hele veien vært viktig at teknologien utvikles på fisken og naturen sine premisser. Da PhD Benedikt Frenzl kom til Stingray i første halvdel av 2015 var det etter flere år i skotsk oppdrettsnæring.

– Jeg har gjentatte ganger sagt til tidligere professorer og kolleger at jeg ville til Stingray for å løse lakselusproblemet. En rekke av våre oppdrettskunder har allerede full kontroll på lakselusa og stadig bedre produksjonskontroll. Dette har vi nå jobbet knallhardt for i mer enn fem år og det er utrolig spennende å få bygge opp en egen avdeling med fagområdene biologi, analyse og forskning for å hjelpe kundene våre videre fremover, understreker Frenzl. 

Solid og variert faglig bakgrunn

Stingray Aqua består allerede av 11 flinke fagfolk med svært variert bakgrunn og både bachelor, master- og doktorgrader. Sammen dekker disse altså fagområdene biologi, analyse og forskning som gir råd og veiledning til Stingray sine kunder og ikke minst internt for videre utvikling av teknologien og maskinlæringen som benyttes for laseravlusing, lusetelling, vekstberegninger og diagnose på fisken. Medlemmene i teamet har mange års erfaring fra en rekke ulike selskaper og organisasjoner som Grieg Seafood, Tombre-gruppen, MOWI, Havforskningsinstituttet, WWF og Mattilsynet.

Flere bør unngå håndtering av fisken

En av de viktigste sakene som Stingray har jobbet for i flere år er å få næringen til å håndtere fisken mindre.

– Det er åpenbart at håndtering av fisk ved sulting, trenging og pumping fører med seg en rekke negative ringvirkninger for fiskehelsen som kan unngås i mye større grad fremover, uttaler fiskehelsebiolog Even. G. Nordstrøm. Han har jobbet flere år på merdkanten, både fra oppdretter sitt ståsted og også som representant for tilsynsmyndigheten ved Mattilsynet.

– Vi vet at håndtering fører med seg både økt dødelighet og skader på fisken, samt økt spredning av lakselus mellom anleggene. Forekomsten av vintersår synes å stige ved mer håndtering og den generelle fiskehelsen svekkes kraftig ved gjentatte behandlinger.

– I tillegg vet man at sannsynligheten for rømming øker betydelig ved denne type operasjoner med håndtering, avslutter han.

Synlig merverdi for oppdretter

Daglig leder i Stingray Marine Solutions, John A. Breivik, påpeker at oppbygging av en egen fagavdeling og et større miljø for Stingray Aqua har vært et strategisk viktig valg for hvordan å utvikle selskapet og næringen videre.

– Vi kan nå fortsette å sette agenda for fiskevelferd og bærekraft på en troverdig og faglig sterk måte, slik at kundene våre kan hente ut den økonomiske og biologiske gevinsten av bedre lusekontroll og økt produksjonskontroll.