Håper strøm kan stoppe oppdrettsplager
Selskapet SFD vil stoppe ikke mindre enn fire oppdrettsplager med strøm. – Får vi dette til er det den største teknologiske nyvinningen i oppdrettsnæringen siden vaksinene, sier daglig leder i SFD, Harald Bredahl.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
SFD (Seafarm development) har patentert et system for å bruke strømpulser i sjøen til å stoppe rømming av oppdrettsfisk ut fra merden, og hindre lakselus, groe og predatorer å komme inn til den. Systemet består av et styresystem og et elektrisk skjørt rundt oppdrettsenheten, og kalles Seafarm pulse guard. Bredahl sier det er utført lovende testrunder. Nå jobbes det med å kapitalisere opp selskapet og få på plass samarbeidsavtaler og FoU-konsesjoner, så man kan få testet systemet ut i stor skala.
Tidligere forsøk med å stoppe fisk med strøm, har vært mislykket grunnet store kostnader tilknyttet elektrisitet og kabelforbruk. Dette systemet bruker korte pulser med relativt lange pauser og kabler som ikke korroderer i sjø.
Samarbeidspartnere
Teknologien ble egentlig patentert så tidlig som i 2002, men på grunn av dårlige tider den gang, ble det lagt litt på is, og ikke tatt frem igjen før i mot slutten av 2006. I mars i fjor ble SFD AS stiftet. De har nå innledet et samarbeid med Westcontrol, som produserer styringsskapene til systemet. Sammen med Havforskningsinstituttet har de inngått samarbeid som hittil har resultert i svært interessante data på å stoppe lakselus.
- I flere forsøk der har vi sett at det går an å stoppe lusen helt. Men vi vet ikke helt ennå om det lar seg gjøre i praktisk bruk å være så effektiv, men vi tror vi lett skal klare å drepe minimum halvparten av luselarvene som strømmer inn og ut av anlegget, sier han. -
I en dialog med en rekke forskere og en representant fra Jotun, kommer det frem at de så langt ikke har sett at organismer kan leve i et spenningsfelt. Derfor har godt håp om at dette skal også kunne hindre dette. Næringen får kun bruke kobber på nåde, så før eller siden må man finne på noe nytt, sier han. SFD har også vært i Akvariet i Bergen for å se hvor godt man kan hindre seler å svømme forbi.
- Vi har startet med veldig svake pulser, for så forsiktig skru opp styrken på pulsene, grunnet dyretiske forhold. Vi vil fortsette forsøkene så snart vi har ledig ingeniørkapasitet.
Spare store summer
Bredahl tror det kan være store summer å spare for næringen, i tilknytning til lavere kostnader til lakselus og begroingsbekjempelse og i tillegg vil systemet forhindre rømming.
- Om dette går slik vi regner med, vil fisken få mer oksygen på grunn av mindre groe, den vil bli mindre stresset av lus, predatorer og lusebehandlinger, og den vil dermed vokse fortere. Nå jobbes det med en emisjon. Målet er å få inn mellom tre til fem millioner kroner.
- Får vi dette til vil det bli den største teknologiske nyvinningen i oppdrettsnæringen siden vaksinene kom, sier han