400 elever på tur inn i kulturhuset for en times spennende foredrag om sjømatnæringa.

400 elever utforsket sjømatindustrien

En hektisk dag med omvisninger og aktiviteter ga ungdommene fra Nord-Troms et allsidig bilde av mulighetene innen sjømatindustrien.

Publisert

Over 400 elever fra 10. klasse fra hele Nord-Troms hadde i går en hektisk og spennende sjømatdag på Skjervøy. Elevene måtte innom 10 ulike hovedstasjoner, og flere understasjoner. Målet var å få ett allsidig bilde av hva fiskerinæringen har å by på av utdanning og arbeidsplasser. 

Skjervøy er et maritimt senter i nord og det ble besøk på blant annet brønnbåt, servicebåt, settefisk, prosessanlegg, verft, fiske, bøteri og den videregående skolen.

Astri Lilleng fra Hatteng ungdomsskole sier hun aldri har vært på servicebåt før, mens syns rorhuset på FDA Astri var spennende å besøke. Etter 10 minutters omvisning på servicebåten var det over til en ny omvisning på brønnbåten Ro Arctic, og slik fortsatte dagen for elevene.

Jenter fra 10. klasse på Hatteng ungdomsskole fikk omvisning på servicebåten FDA Astri. Fra venstre Roy Are Karres Karlsen fra Finnsnes Dykk og Anlegg, Leona Letto, Alma Aspelund og Astri Lilleng fra Hatteng ungdomsskole.

Det er Opplæringskontoret for fiskerifag i Troms som er ansvarlig for rekrutteringsdagen. For å holde i tråden ble Halti Næringshage leid inn, da det var mange puslebiter som skulle på plass fra transport fra ulike kommuner og inn til Skjervøy, og mellom de ulike stasjonene. Det var et hårfint tidsskjema som heldigvis gikk nokså knirkefritt. 

Fulle havbrukslinjer

Opplæringskontoret for fiskerifag i Troms eies av 50 medlemsbedrifter fra hele Troms. Opplæringskontoret har ansvar for lærlinger innenfor fiske og fangst, akvakultur, havbruksteknologi, sjømatproduksjon og industriell matproduksjon. Vi har i dag rett over 100 lærlinger i de blå fagene. 

Daglig leder, Annbjørg Reiersen, forteller at interessen for å utdanne seg innenfor sjømat har vært sterkt økende de siste årene.

– De blå linjene på videregående skole har fulle klasser over hele landet, men vi vet at trendene snur fort. Ungdomskullene går nedover, og det er mange bransjer som er på jakt etter de samme ungdommene. Skal sjømatnæringen utvikle seg er den avhengig av kunnskapsrik ungdom fremover, både på land, på merdkanten og på sjøen.

Hun mener det eksempelvis er et stort potensial knyttet til å få ungdom til å ta en utdanning rettet mot arbeid i prosessindustrien for sjømat.

– Vi håper at sjømatdagen fører til at mange ungdommer ser jobbmuligheten innenfor næringen, enten det er på kystbåt, tråler, i oppdrettsnæringen, innenfor servicebransjen eller prosessindustrien. Kanskje kan noen av ungdommene som deltok på Skjervøy, være de som videreutvikle fremtidens lakse- og tareretter om noen år?