Foto: Viewpoint Seafarm.

Stiller seg undrende til avslaget fra direktoratet

Kåre Olav Krogenes i Viewpoint Seafarm, sier til Kyst.no at han stiller seg undrende til avslaget fra Fiskeridirektoratet på deres søknad om utviklingstillatelser. Han sier de nå vil anke. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratet avslo nylig Viewpoint Seafarm sin søknad om 20 utviklingstillatelser til oppdrett på eksponerte lokaliteter ved bruk av en boreplattform fra petroleumsnæringen.

Viewpoint Seafarm-prosjektets primære utviklingsmål er å utvikle ny teknologi som kan åpne nye arealer i mer eksponerte områder for havbruk. Viewpoint har sett seg ut lokaliteten Blikkvær i Rødøy kommune på Helgelandskysten som testlokalitet i prosjektet.

Direktoratet skriver i avslaget sitt at de vurderer det slik at det omsøkte prosjektet ikke vil bidra til å ta akvakulturnæringen til mer eksponerte områder enn hvor den opererer per i dag.

Kåre Olav Krogenes er daglig leder i Viewpoint Seafarm og sier selskapet vil anke avslaget til Fiskeridirektoratet. Foto: privat.

Forstår ikke avslaget

Daglig leder Kåre Olav Krogenes i Viewpoint Seafarm, sier til Kyst.no at han stiller seg undrende til konklusjonen fra direktoratet, som mener utstyret deres ikke kvalifiserer høyere HS enn 3,7. Les hele avslaget her.(pdf-fil). 

- Vi har jo nettopp vært og verifisert teknologien vår hos MARIN (Maritime Research Institute Netherlands), der konseptet vårt ble testet ut i basseng på HS8, som kvalifiserer for bølgetopper opp mot 16 meter.

Hvordan direktoratet har tenkt når de nå avslår konseptet dere, forstår han ikke. 

- Vi tror det må ha vært en misforståelse en eller annen plass. Vi vil jo kjøre en prosess opp mot en anke og redegjørelse nå for å få oppklart dokumentasjonen vår som vi allerede har fått verifisert og opplyst om til direktoratet, forklarer Krogenes. 

Selskapet har i søknaden sin valgt å vise til en testlokalitet tilhørende Nova Sea, som oppdrettsselskapet i dag ikke får lov å legge ut ordinært utstyr på. Det er her de ønsker å gjøre tester før de går ut på mer eksponerte lokaliteter.

- Med søknaden vår ønsker vi å ta produksjonen stegvis slik at du får verifisert teknologien på 3,7 som er en relativt lav HS, for vi ønsker jo å ta   hensyn til fiskevelferd først før vi tar det ut i mer eksponert farvann og produserer i eksponert sjø med HS8-godkjenning. Det er derfor vi har brukt lokaliteten som eksempel. Men i søknaden vår er det jo presisert at det er et HS8 nivå vi søker om. Så derfor stiller vi oss undrende til hvordan de har kommet til denne konklusjonen, sier han.

Samtidig påpeker han at de nå må bare ta avslaget til etterretning og jobbe ut en god anke som dokumenterer uttestingen de har gjort og redegjør alt for å gi et klarere bilde av hva selskapet ønsker å utvikle. 

Har enda håp om tildeling av tillatelser

Krogenes har ikke gitt opp håpet om utviklingstillatelser, og sier de vil fortsette å jobbe med å realisere konseptet og få på plass godkjenningene. 

- Vi har jo gjort et godt stykke arbeid, der vi fysisk har testet teknologien i basseng, og vi vil jo selvsagt legge ved dokumentasjonen og verifiseringen vi har gjort hos Marin, hvor vi har fysiske bevis på at anlegget tåler en HS8. Det er klart at man kan ikke teste på dette nivået før man har gjort en beregningsmodell på utstyret som skal testes. Dette har jo vi informert direktoratet om, så når de nå legger til grunn at utstyret ikke er kvalifisert for HS8, vil vi stille oss undrende til dette, sier Krogenes. 

Han påpeker at det er vel det eneste systemet som hittil har testet på HS8, og mener det da er merkelig av at de aksepterer en god del andre konsepter. 

- Det heter jo utviklingstillatelser, og da er det jo klart at man må gjennom mange steg for å nå et utviklingskonsept, og jeg mener det er rart å allerede da avslå et konsept på dette grunnlaget, konkluderer han. 

Les også: Bassengtest av Viewpoint Seafarm`s modulære havanlegg