Utviklingskonseptet til Viteq Farming. Foto: Viteq Farming.

Viteq Farming AS søker om 32 utviklingstillatelser

Rørvik-selskapet Viteq Farming AS tenker stort, utslippsfritt og klimanøytralt for fremtidens havbruk. Selskapet søker om 32 utviklingstillatelser for oppdrett av laks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Viteq Farming AS har utviklet oppdrettskonseptet Viteq ZeroZero, en flytende og lukket konstruksjon for lakseoppdrett. Løsningen er også utslippsfri og klimavennlig, dette skriver de i en pressemelding.

– Vårt konsept inkluderer blant annet oppsamling og separering av uspist fôr, ekskrementer og annet organisk avfall. Resirkulering av avfallet bidrar både til havmiljøet og økonomien i driften, forklarer Øyvind Johansen, som er utviklingsleder i prosjektet i meldingen.

Johansen kan vise til mer enn 20 års fartstid i store internasjonale offshore-prosjekter, men arbeider i dag med å levere tjenester til havbruksnæringa gjennom Viteq AS, ett av to eierselskaper i Viteq Farming AS.

Lukket, lusefritt og klimavennlig

Johansen peker på at havbruksnæringa nå står overfor den samme teknologiske utviklingen som har drevet offshorenæringene i flere tiår.

– Et teknologisk løft er helt avgjørende for at havbruksnæringen og norske myndigheter skal nå sine felles ambisjoner om en mangedobling av produksjonen fram mot 2050, understreker Johansen.

Rent konkret består løsningen fra Viteq Farming av en drøyt 600 meter lang lekter som inneholder 12 produksjonstanker. Den lukkede konstruksjonen henter produksjonsvannet fra dypere vannlag, noe som så å si eliminerer risikoen for lusepåslag. Viteq ZeroZero er i tillegg drevet av fornybar landstrøm samt et eget vindkraftanlegg på værdekket.

– Vår styrke er at vi på mange måter står litt på utsiden av havbruksnæringen, noe som bidrar til at vi har en litt annen innfallsvinkel når vi skal lage løsninger bærekraftig vekst i havbruksnæringen. I Viteq jobber vi først og fremst med energisystemer og automasjonsløsninger. Vår søknad utnytter den formidable utviklingen innen disse fagfeltene, og tar opp i seg sentrale prinsipper fra sirkulærøkonomien og det grønne skiftet. Vår oppfatning er at det er sjøbaserte og lukkede løsninger som må stå for mesteparten av næringens vekstmål, sier Johansen.

Vil bidra til vekstmålene

Prosjektet har som målsetting å sikre gode erfaringstall for både økonomisk og miljømessig bærekraft ved storskala produksjon av laks i lukkede anlegg. Samtidig skal prosjektet sikre at hensynet til fiskehelse og -velferd blir ivaretatt på best mulige måte. Deler av kapasiteten i anlegget er satt av til et eget forskningsprosjekt som skal se nærmere på utvikling av nye fôr tilpasset lukkede anlegg.

For å sikre både biologisk kompetanse og økonomisk slagkraft har Viteq fått med seg Williksen Invest på utviklingslaget. Sistnevnte selskap er største eier i det helintegrerte havbruksselskapet NTS ASA.

– Vi er i likhet med resten av næringa modne for å ta grep for å sikre både bærekraft og vekst for norsk havbruksnæring de neste tiårene. Det ligger en betydelig markedsmessig oppside i å kunne tilby et klimavennlig og utslippsfritt sluttprodukt til verdens konsumenter. Den teknologiske utviklingen som vi og resten av næringen legger til rette for bidrar derfor til å posisjonere AS Norge som verdens mest innovative og bærekraftige sjømatnasjon, sier Nils André Williksen, styreleder i Viteq Farming AS.