Slik vil de gjøre sjøen rundt oppdrettene kabelfri
Siden bluetooth først kom på markedet i begynnelsen av tusenårsskiftet har trådløshet vært en trend som har forenklet og forbedret teknologien i mange næringer. Dette ønsker Aanderaa å ta videre i havbruksnæringen.
Akvakultur i dag kontra pionertiden er nesten ikke sammenlignbart. Det er ikke bare snakk om fisk som mates i en innhegning lenger, men en høyteknologisk stasjon i sjøen, hvor utallige parametere blir målt av sensorer og instrumenter. Det er en økende realisering der en er helt avhengig av nøyaktige og stabile sensoravlesinger for å forbedre effektiviteten, øke fiskevelferden og senke dødeligheten.
Det norske selskapet Aanderaa har i mange år levert komplette sensorsystemer til akvakultur, og har sett et stort behov for å knytte sensorer fra mange forskjellige lokasjoner rundt anlegget på en enklere måte.
Det italienske selskapet WSense mener de har produktet som kan forenkle sensorsystemer slik mange oppdrettere ønsker: trådløse målinger av kritiske parametre i undervanns mesh-nettverk. Her sikrer en kombinasjon av undervannsnoder at alle data kommer frem. Rune Stigum Olsen har i mange år jobbet med å optimalisere sensorsystemer fra Aanderaa, samt morselskapet Xylem, for brukere innenfor akvakultur.
- Oppdrettere er i dag veldig glad i utstyr som kan gi dem målinger på ulike parametere. Problemet er at det etterhvert blir både vanskelig og dyrt å komme til med kabler til alt dette utstyret. Derfor har vi jobbet med et system som kan sende trådløs informasjon under havoverflaten, sier Stigum Olsen, og fortsetter:
- Det vanlige for oppdrettskunder har vært å benytte lange kabelstrekk som går gjennom anlegget, gjerne flere hundre meter. Så lange kabelstrekk har sine ulemper f.eks. i forbindelse med båttrafikk, og vær og vind som sliter på kablene. Spesielt på værutsatte steder kan et trådløst alternativ være smart. Det er mer fleksibelt, man har lavere vedlikehold, og man sparer kostnader.
Hvordan fungerer det?
Utfordringen med trådløs overføring under vann er at tradisjonelle datasignaler vi er vant med på land, har vansker med å passere gjennom vannflaten. WSense har derfor tatt en annen tilnærming til problemstillingen.
- I havbruk bruker vi akustikk for å sende informasjon. Datasignaler kan slite med å reise gjennom vann og er derfor utfordrende å bruke, mens akustikk reiser faktisk raskere under vann enn over. Så her utnytter vi nærmest sjøen som en ressurs for teknologien, utdyper Kristian Kasin Nordlie, ingeniør i selskapet.
For å demonstrere stabilitet og funksjon av et slikt system, gjennomførte Aanderaa, SeaCloud, og WSense nylig et prosjekt i et oppdrettsanlegg i Nord-Norge. I testen ønsket selskapene å sjekke stabilitet, brukervennlighet og datakvalitet under forskjellige forhold som båtoperasjoner, uvær og utfordringer fiskeoppdrettere møter i hverdagen.
- I dette prosjektet koblet vi systemet opp mot en strømsensor som veldig mange i oppdrettsnæringen bruker for å sjekke strømretningen og kreftene som kan påvirke notposen, merdstruktur og fôr. Da koblet vi en node på strømmåleren og en mottaker på flåten, sier Nordlie.
- Fordi oppdretteren brukte luseskjørt, som lå rundt ti meter ned under havoverflaten, så var signalet ganske svekket etter å ha reist gjennom all biomassen såvel som luseskjørtene, legger han til.