Daglig leder i Akvafuture, Thomas Myrholt, håper og tror miljøteknologiordningen bare er starten.

Håper dette bare er første steg

– Høringsforslaget premierer nullutslippsteknologi, men kun for de med nedtrekk i trafikklyssystemet.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i dag kom regjeringen med sitt forslag om denne lenge ventede miljøfleksibilitetsordningen. En tidlig julegave til alle oppdretterne, eller?

Slik forslaget er lagt frem nå premierer bruk av nullutslippsteknologi utelukkende de som har fått nedtrekk i trafikklyssystemet.

Akvafuture har tre lokaliteter på Vevelstad og Brønnøysund. Tillatelsene deres startet som utviklingstillatelser, men har i senere år blitt konvertert til ordinære tillatelser. Til tross for dette produserer selskapet i dag fortsatt utelukkende i sin egenproduserte lukkede teknologi.

– Bør åpne for konkurranse

Daglig leder Thomas Myrholdt har tidligere tatt til ordet for at en miljøfleksibilitetsordning ikke bare må premiere de som «driver dårlig» eller sliter, men må være en mulighet til å åpne opp for konkurranse, samt disiplinere næringen.

– Nå har jeg ikke fått lest grundig over høringsforslaget, men jeg forstår at slik det er lagt frem nå så er det bare de som har fått nedtrekk som får insentiver til å ta i bruk lukket teknologi, forteller han til Kyst.no.

– Hva tenker du om det da?

– I utgangspunktet er vi veldig positive til at regjeringen ønsker å legge til rette for det som går under samlebegrepet lukkende anlegg i sjø. Vi synes det har tatt tid, men vi er tålmodige. Vi synes det er et godt steg på veien. Vi er veldig spente på hvordan de følger opp videre her på vårparten med havbruksmeldingen og en mer helhetlig tenkegang på tilattelsesystemet.

Myrholt påpeker at departementet ble pålagt gjennom stortingsvedtaket i april å komme med et forslag i løpet av året. Han håper og tror derfor at dette bare er starten for et nytt tillatelsessystem.

– At det kun fokuserer på konverteringen av kapasitet i de mest belastende områdene, ser ikke vi på som så negativt, fordi vi tror de kommer til å følge opp med noe mer til våren, sier han og legger til:

– De har regelmessig vist til at det kommer store endringer i vår, i sammenheng med havbruksmeldingen. Så det kan jo komme en egen ordning med miljøkonsesjoner i alle produksjonsområder, og gjerne noe som gjør det mulig å øke volumet i næringen. Det har til nå ikke vært noen mulighet for å slippe til i veksten, og jeg tolker det slik at det er noe de jobber med å ordne opp i.

– Vanskelig øvelse

Den daglige lederen sier videre at de er svært skeptiske til å raskt ta i bruk mange nedsenkbare merder, dette fordi slike anlegg har kontinuerlig lusebiomasse. 

– Denne lusen formerer seg på et mye høyere trykk og dette gir fare for at vi aktivt utvider lusebeltet ned i vannsøylen fra dagens ca. 15 meter.

Han sier departementet har funnet noen enkle funksjonskrav til det som skal klassifisere til 0-lus anlegg. 

– Det er en vanskelig øvelse, men mye ser ut til å være godt gjennomtenkt og enkelt.