Representanter fra alle samarbeidspartnerne i prosjektet; Alltech, Salmar, Salten FoU, Hofseth og Nofima.
Får forlenget forskningstillatelser for å teste mikroalger i fiskefôr
Hofseth, Salmar og Salten FoU har i samarbeid med Alltech og Nofima fått forlenget forskningstillatelser i prosjektet EINVU. Tillatelsene gir grunnlag for å studere hvordan heterotrofe mikroalger påvirker laksens helse og vekst.
Prosjektet EINVU (Ernæringsmessige Innovasjoner, Nøkkelen til de Store Velferds Utfordringene) ble startet i 2019, da Blom Fiskeoppdrett, Salmonor og Salten FoU i samarbeid med Alltech og Nofima fikk seks forskningstillatelser med en varighet på tre år. I første fase var fokuset på organiske mineraler i fôret. Søknaden gjaldt opprinnelig fem år, men det ble kun gitt tre – med mulighet for forlengelse.
Annonse
– Mye har skjedd siden forrige oppstart av EINVU, sier prosjektleder i Alltech, Maren S. Rullestad, i en pressemelding.
Maren Rullestad utfører et prøveuttak i EINVU 1.Foto: Alltech
Hun forklarer at det i 2021 ble søkt om forlengelse for å også kunne teste mikroalger, men at prosessen tok tid.
Annonse
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) stilte vilkår om at tillatelsene i den nye prosjektperioden ikke kunne benyttes i produksjonsområder som er klassifisert som røde. Dette gjorde at Blom Fiskeoppdrett måtte trekke seg som søker, og Hofseth Aqua overtok deres rolle. De har fem lokaliteter i PO5, hvor fire kan benyttes til forskning.
– Dette gjorde at prosjektet fortsatt kunne beholde en geografisk spredning som representerer ulike oppdrettsregioner og miljøforhold, sier Rullestad.
Skal teste ulike nivåer
Den 11. mars i år fikk Hofseth, Salmar og Salten FoU, sammen med Alltech og Nofima, tildelt seks nye forskningstillatelser med en varighet på tre år og ni måneder.
I den nye fasen, EINVU del 2, skal forskerne teste ulike nivåer av mikroalger i fôret og følge opp med omfattende prøvetaking.
Resultatene fra den første fasen av prosjektet ble nylig publisert i tidsskriftet Aquaculture. Der fremkommer det blant annet at høye nivåer av jern (Fe) i fôret kan svekke vevsmineralisering og påvirke filetkvaliteten, mens tilførsel av organiske mineraler hadde positive effekter på velferd og produksjonsevne.
– Som forventet så vi også at oppdrettsplasseringen påvirker fiskens ytelse, og krever derfor skreddersydde mineraltilskudd for å møte unike utfordringer, sier Rullestad.
Når det gjelder mikroalger, har tidligere småskalaforsøk vist økt tilvekst, bedre pigmentering og høyere innhold av omega-3-fettsyrene EPA og DHA i filet.
– Vi håper at vi ser mye av det samme når vi kommer i gang med EINVU del 2, sier Rullestad.
Nofima fortsetter å bidra med forsøksdesign, analyser og rapportering. Alltech leder prosjektet og leverer produktene som testes.
– Vi er svært glade for at Nofima ønsker å være med oss videre på EINVU-reisen for å kvalitetssikre prosjektet, sier Rullestad.