
– Dyrevelferd til salgs i Havbruksmeldingen
Veterinærforeningen er glad for at regjeringen slår fast at fisk er dyr med behov for velferd. Men de mener Havbruksmeldingen mangler nødvendige og konkrete tiltak for å sikre dette i praksis.
Den 10. april la regjeringen frem den etterlengtede Havbruksmeldingen, med forslag til omfattende endringer i rammevilkårene for næringen. Veterinærforeningen vil bruke tid på å gjennomgå meldingen grundig, men allerede nå er det flere forhold som vekker bekymring.
– Veterinærforeningen er glade for at regjeringen er tydelig på at fisk er dyr, og at velferden til fisken må styrkes. Det er et viktig prinsipp vi har jobbet for lenge. Samtidig er det bekymringsverdig at meldingen inneholder få konkrete tiltak for å sikre bedre dyrevelferd i praksis, sier president David Persson i Veterinærforeningen.
Ett av forslagene som trekkes frem, er en avgift på tapt fisk, som skal fungere som et insentiv for å redusere dødelighet i produksjonen. Veterinærforeningen stiller spørsmål ved dette grepet, som kan skape et uheldig insentiv der oppdrettere i praksis "betaler seg ut" av et lovbrudd.
– En slik avgift løser ikke de underliggende velferdsproblemene, og kan i verste fall føre til at fisk i dårlig forfatning ikke blir avlivet for å unngå økonomiske tap. Avgiften tar heller ikke hensyn til andre alvorlige lidelser, som hudsår, sier Persson.
Veterinærforeningen mener det må stilles tydelige krav for å sikre reell velferd i havbruksnæringen.
– Kun oppdrettere som dokumenterer lav dødelighet og lav forekomst av sår over tid, bør få tillatelse til å øke produksjonen. Samtidig må regelverket legge til rette for at det blir enklere å luke bort produksjonene med høyest dødelighet. Vedvarende dårlig dyrevelferd hos landdyr ender ofte med reduksjon- eller avvikling av dyrehold.
Dette handler ikke om pisk eller straff, men det er en måte å beskytte dyr mot å bli utsatt for dyrehold som medfører store lidelser.
– Vi er skuffet over at Havbruksmeldingen signaliserer at lidelser hos dyr kan kompenseres for ved hjelp av en avgift. Prinsippet må være at man skal drive både dyrevelferdsmessig og miljømessig forsvarlig, eller ikke drive i det hele tatt. God dyrevelferd må være et ufravikelig krav i norsk husdyrhold.
Veterinærforeningen vil nå gå grundig gjennom meldingen og komme tilbake med konkrete innspill.
– Nå tar vi med oss denne påskekrimmen og leser nøye. Målet må være en havbruksnæring som er bærekraftig, der fisken står i sentrum – og som vi kan være stolte av også i fremtiden, avslutter Persson.
