I forbindelse med TechFWD 2024 – lansererAspecto Marine AS og Skarv Technologies et nytt verktøy for havbunnskartlegging.

Lanserer undervannsfarkost for havbunnskartlegging

Aspecto AS har sammen med Skarv Technologies lansert en autonom undervannsfarkost for havbunnskartlegging.

Publisert Sist oppdatert

Aspecto AS, et nylig etablert selskap innen maritim teknologi, melder i en pressemelding at de har lansert en autonom undervannsfarkost (AUV) som de mener setter en ny standard for havbunnskartlegging. 

Denne nye, kabelfrie løsningen er utviklet spesielt for å møte behovene innen akvakultur, olje og gass, samt søk og redning, med forbedret presisjon og effektivitet.

Innovasjon innen autonom teknologi

Den nye AUV-en fra Aspecto AS er utstyrt med teknologi som gjør den unik i markedet. Med sitt forhåndsprogrammerte system kan farkosten operere autonomt, uten behov for kabel, noe som de mener gir stor operasjonell frihet og fleksibilitet. 

Illustrasjon av AUV-en.

- Dette er spesielt nyttig i utfordrende og avsidesliggende miljøer, og hvor det er øvrig infrastruktur der tradisjonelle kartleggingsmetoder er vanskelige å gjennomføre, skriver selskapet.

Farkosten er utstyrt med et nedovervendt 4K-kamera, i tillegg til det fremovervendte kameraet som ofte finnes på andre ROV-er. 

- Med denne teknologien gjør det mulig å lage svært detaljerte og nøyaktige kart over havbunnen, samtidig som den gir konkrete georeferanser takket være svært presis posisjoneringsteknologi, opplyser de. 

Bredt bruksområde og miljøvennlig løsning

Denne AUV-en har et bredt bruksområde og kan benyttes i flere sektorer, inkludert:

- Akvakultur: Effektiv kartlegging og overvåkning av oppdrettsanlegg og havbunnsforhold.

- Olje og gass: Presis kartlegging for å støtte infrastrukturutvikling og miljøvurderinger.

- Søk og redning: Brukes til å lokalisere objekter og mennesker under vann i nødssituasjoner.

Farkosten bidrar også til bærekraftige maritime operasjoner ved å redusere behovet for manuelle prosesser og minimere energiforbruket, noe som de mener gir et betydelig lavere miljøavtrykk sammenlignet med tradisjonelle løsninger.

Selskapet har hovedkontor i Leirfjord, med også kontor i Bodø. Selskapet har per dags dato fire ansatte.