Fra feltundersøkelse i det FHF-finansierte TELLUS-prosjektet. Avbildet her er Einar Wangberg fra OptoScale

Vil videre med automatisk lusetelling: – Nå får vi fakta på bordet

I et FHF-finansiert prosjekt har tre automatiske lusetellere blitt satt på prøve over tid på samme lokalitet. 24. september skal de første resultatene presenteres.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 24. september arrangeres det et åpent fagseminar om automatisk lusetelling i Trondheim, der det skal deles resultater og innsikt fra de to FHF-prosjektene TELLUS og AutoSOP.

Det er SINTEF Ocean, Havforskningsinstituttet, Norsk Regnesentral og NCE Aquatech Cluster som står bak arrangementet.

Ta lusetelling videre

Birger Venås i Sintef Ocean gleder seg til å presentere resultater og innsikt fra luseprosjektet.

Birger Venås i Sintef Ocean er prosjektleder for TELLUS-prosjektet, og under seminaret skal han for første gang dele deres erfaringer.

Til Kyst.no forteller Venås at bakgrunnen for begge prosjektene er utfordringen med å komme videre med automatisk lusetelling i næringen.

– Automatisk lusetelling har økt, men det har egentlig bare vært midlertidige dispensasjoner som Mattilsynet har gitt.

Venås mener at det nå er på tide å gå over fra midlertidige dispensasjoner til ordentlige godkjenninger.

– Samtidig står Mattilsynet igjen med en utfordring om hvordan en skal sette et godkjentstempel på et slikt system. Slik det er i dag, finnes det ingen fasit for automatisk lusetelling. 

Systematisk testing

I TELLUS-prosjektet, forteller Venås at de har tatt tre uavhengige kamerasystemer, fra tre ulike leverandører, og satt i samme merd i en fem måneders periode på en lokalitet.

– Dette har som mål å skape mer trygghet for Mattilsynet og forvaltningen. Er det modent for utrulling, eller må det stilles nye krav? Hvor bra er tallene? Kan de stoles på, eller ikke stoles på?

Alt dette er ting som vil bli presentert under fagseminaret i Trondheim. Venås kan likevel avsløre at de har sett sprikende resultatet og systematisk variasjon mellom de ulike enhetene.

– Når det blir masse lus, så ser vi en del sprik mellom systemene. Og vi skal forsøke å forklare de ulike variasjonene, og se nærmere på når det varierer.

Dybde og variabler

Lokaliteten som ble brukt, var Sintef Ace-lokaliteten på Frøya, der selskapet har en forskningstillatelse.

– Er det en lokalitet der det har vært mye lus?

– Ja, det ble veldig mye lus på slutten av sesongen i år, i juli, så da fikk vi med en god periode i testingen.

Kamerasystemene som har blitt benyttet, har hengt på en bjelke som har rullert mellom 5, 10 og 15 meter gjennom de fem månedene forsøkene har vart.

– Vi har sett på om det er en dybdevariasjon i tillegg. Om fisken som har mye lus står høyt, og hvor en skal plassere kamera for best mulig effekt. 

Mattilsynet i spagat

Venås sier mange oppdrettere nok har gjort seg litt erfaringer selv, men dette er første gang det blir presentert fra et forskningsperspektiv.

– I tillegg vil man på seminaret få høre om AutoSOP, der forskere har fokusert på å finne noen bedre metoder for å telle lus på enn den standardmåten som gjøres i dag med 10–20 tellinger i uken. De har gått for en litt mer vitenskapelig telling med hodelykt, telling av fisk i vann, samt flere metoder.

Venås mener Mattilsynet står i litt spagat når det kommer til lusetelling, og det er mange faktorer å ta hensyn til, der man sliter med å komme videre.

– Det blir veldig spennende å samle Mattilsynet, flere leverandører, og oppdrettere som har erfaring med å bruke systemene.

– Kan dette være det første store steget mot en mer standardisering av automatisk lusetelling?

– Ja, nå må det skje ting. Nå får vi fakta på bordet som vi kan forholde oss til, avslutter Venås.

Arrangementet avholdes på Radisson Blu Hotel i Trondheim 24. september. Les mer om det her.