Mattilsynet tror at automatisk lusetelling vil kunne bidra til å komme nærmere det sanne lusetallet i en merd.

Nye vilkår for automatiske lusetellere

Alle som ønsker å bruke automatiske lusetellere må sikre at utstyrsleverandør samtykker i å delta i myndighetsinitierte forskningsprosjekt om temaet.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Kyst.no har tidligere meldt at myndighetsorganet vurderte å gjøre dette grepet.

Mattilsynet legger dette inn som et vilkår for oppdrettere som søker om dispensasjon for automatiske lusetellere fra 1. januar 2025. Dette er nødvendig for å sikre at myndighetene kan gjøre nytte av de erfaringene som blir gjort ved bruk av automatisk lusetelling.

- Mattilsynet tror at automatisk lusetelling både vil kunne bidra til å komme nærmere det sanne lusetallet i en merd, styrke fiskevelferden ved at man unngår en del håndtering av fisken, og være et nyttig verktøy for oppdretter med å forutse et økt lusepress, skriver de.

Trenger kunnskap for å lage teknologinøytralt regelverk

For å lage teknologinøytralt regelverk rundt denne typen utstyr er det avgjørende at forvaltningen har så god kunnskap som mulig, før man etablerer krav til utstyret. At utstyret tas i bruk i reelle oppdrettsmerder kan generere svært nyttig kunnskap.

Det pågår for tiden to viktige forskningsprosjekt knyttet til bruken av automatiske lusetellere, i regi av henholdsvis Havforskningsinstituttet og Sintef. I begge prosjektene har man opplevd at kun et fåtall av teknologiaktører som leverer utstyr som brukes i Norge i dag, har ønsket å delta. 

Oppdrettere som har dispensasjon for å bruke utstyr for automatisk lusetelling i dag, har allerede som vilkår at de må gjøre alle data tilgjengelig for forskning og forvaltning. 

For øvrig vil eksisterende vilkår også gjelde for nye søknader om dispensasjon.