Det nye produktet “pulled rainbow trout” er laget fra biprodukter i Kalavapriikkis produksjon av regnbueørret.Foto: Laura Riihela
Skal samarbeide om å lage biprodukter fra regnbueørret
Hailia melder de har startet et samarbeid med finske Kalavapriikki og S Group, som leverer sjømat laget av biprodukter fra regnbueørret til mer enn 500 matbutikker.
Det finske matteknologiselskapet Hailia Nordic melder de har utviklet en ny metode som produserer produkter fra biprodukter i fiskefiletering.
Teknologien gjør at fiskeprodusenter kan bruke mer av fisken til menneskemat, som forbedrer bærekraft og profitt, samtidig som de tilbyr forbrukere en ny, sunn proteinkilde med lavere kjøpspris, skriver de i en pressemelding.
S Group opplyser de har en markedsandel på 47 % i Finland og opererer også i Estland. Det nye produktet “pulled rainbow trout” lanseres under S Groups merkevare Kotimaista og er laget fra biprodukter i Kalavapriikkis produksjon av regnbueørret.
Produktet kommer til å være tilgjengelig i mer enn 500 dagligvarebutikker fra september.
- Bærekraftig matsystem
De skriver at Hailias teknologi bruker næringsrike deler av fisken som normalt sett ikke brukes til menneskemat, men fortsatt er fulle av kjøtt, slik som bein, hode og finner, og gjør dem om til matprodukter som er spiselige uten videre behandling.
Konsistensen beskriver de som varmebehandlet fiskefilet, som de mener gjør det lett å bruke både i hjemmet og kommersielle kjøkken. Produktet utviklet for Kalavapriikki og S Group bruker regnbueørret, men prosessen sier de fungerer for de fleste typer fisk.
- Ved å bruke biprosesser i matproduksjon kan vi produsere mer mat fra like mye fisk, noe som gir et langt mer bærekraftig matsystem. Samtidig vil dette gi økte inntekter for sjømatindustrien, så dette er vinn-vinn, sier Jari Korhonen, CEO ved Kalavapriikki.
De skriver også at slik situasjonen er nå selger hovedsakelig fiskeprodusentene råvarer fra biprosesser til produksjon av dyrefôr eller fiskeolje.
- Om disse råvarene går til produksjon av menneskemat vil det kunne gi 10 til 15 ganger høyere profitt, og gi et løft for fiskeriene, som flere steder i verden opplever krympende kvoter og sterkere krav om bærekraftig drift, ifølge selskapet.