Lakselus som allerede har festet seg på en laks.

Fanger lusa før den setter seg på fisken

Å fange lusa før den setter seg på fisken kan forbedre fiskevelferden og redusere behandlingsindusert dødelighet. Nå skal SINTEF Ocean lede et prosjekt hvor det skal undersøkes i hvor stor grad dette er mulig.

Publisert Sist oppdatert

Firmaet Blue Lice AS har utviklet og patentert teknologi som fanger luselarver før de når fisken ved hjelp av lyssignaler og pumper. Nå skal systemet installeres på SINTEF ACEs havbruksanlegg på Singsholmen, opplyser Sintef på sin nettside. 

Teknologien bruker spesifikke lyssignaler til å tiltrekke seg frittsvømmende luselarver, som deretter suges inn ved hjelp av en pumpe og samles opp i et filter. Systemet monteres på anleggets rammefortøyning med tilstrekkelig avstand til merdene slik at det ikke påvirker fisken eller daglige operasjoner.

– Overgangen fra en behandlingsbasert til en forebyggende strategi for å bekjempe lakselus kan ha store, positive effekter på fiskevelferden i sjøfasen og bidra til å redusere behandlingsindusert dødelighet, sier prosjektleder i SINTEF Ocean, Andreas Hagemann.

De skriver at det er utfordrende å dokumentere nye forebyggende metoder mot lusepåslag i fullskala feltforsøk. Det skyldes store sesong- og årlige variasjoner i lusepress, og ulike hydrodynamiske forhold mellom merder og lokasjoner som vanskeliggjør direkte sammenligning av data.

– Med solid forskningsbasert dokumentasjon fra prosjektet kan vi endelig få dokumentert den positive effekten vi har sett gjennom våre resultater siden 2020, sier daglig leder i Blue Lice, Karoline Sjødal Olsen.

Lusefelle

Gjennom prosjektet Lusefelle, skal forskerne dokumentere og kvantifisere effekten av Blue Lices felleteknologi som et forebyggende lusetiltak. 

Delmålene inkluderer å dokumentere og sammenlikne effekten gjennom testing og oppfølging av teknologien i feltforsøk gjennom en hel produksjonssyklus i sjø ved bruk av ulike metoder som omfatter matematiske lusemodeller, ukentlige lusetellinger, sanntidsovervåking av lus som fanges av systemet og kvantitative analyser av luse-DNA fra systemets filterstasjoner.

– Siden vi i dette prosjektet skal gjennomføre eksperimenter hvor utstyret slås av og på vil vi ha et godt grunnlag for å kunne tallfeste effekten av lusefellene, sier seniorforsker Solveig Engebretsen ved Norsk Regnesentral. 

God dokumentasjon mener de kan redusere risikoen ved å prøve nye tiltak, forbedre fiskevelferden og redusere behandlingsbehovet.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Norsk Regnesentral, Blue Lice, NINAgen og SINTEF ACE.