Tetiana Tykhonova (26) er ny driftskoordinator i Blue Lice, men veien dit har ikke vært uten utfordringer.

Blue Lice ga Tetiana sjansen

Ukrainske Tetiana Tykhonova har blitt ansatt som driftskoordinator i Blue Lice. Hun forteller om tilpasningen rundt et nytt liv i Norge, og reflekterer over utfordringene mange flyktninger fortsatt står overfor i arbeidslivet.

Publisert

Blue Lice startet opp i 2017 og har utviklet teknologi som skal fange lakselus i larvestadiet før den setter seg på laksen. Dette gjøres ved bruk av lys som skal etterlikne laksens lysrefleksjon.

Det siste året har selskapet skutt fart og sikret samarbeid med aktører som Grieg Seafood og Mowi og kan vise til imponerende resultater, der oppdrettsselskaper har unngått avlusing. 

Nå har selskapet også ansatt ukrainske Tetiana Tykhonova som driftskoordinator. Hun kommer fra byen Mykolajiv, som ligger mellom Odesa og Kherson.

En ny begynnelse

Da Kyst.no stiller Tetiana spørsmål i forbindelse med nyansettelsen forteller hun at dagen i dag er av spesiell betydning for henne. Det er nemlig to år siden hun kom til Norge som flyktning fra Ukraina.

– Denne flyttingen delte livet mitt i 'før' og 'etter'. Da jeg kom hit, visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre eller hvordan jeg skulle bygge livet mitt, forteller hun og innrømmer at overgangen har vært utfordrende.

– Jeg må ærlig si at det var litt skummelt, men med tiden fant jeg min vei, begynte å tilpasse meg og lærte å leve på en ny måte. Selv om det har vært vanskelig, har det gjort meg sterkere og åpnet nye muligheter, legger 26 åringen til.

Tetiana har en utdanning innen banksystemer fra Ukraina, men jobbet hovedsakelig som turguide, koordinator og refusjonsspesialist før krigen tvang henne til å flykte. I Norge startet hun med en praksisplass hos et reisebyrå, hvor hun jobbet i 1,5 år, samtidig som hun lærte norsk.

– I løpet av praksistiden traff jeg mange interessante mennesker, og en av de fantastiske folkene tipset Blue Lice om meg.

Ny bransje

Nå har hun jobbet i selskapet i ti dager og er bosatt på Bryne, i Rogaland.

Slik så det ut i dag når Tetiana dro ut på opplæring ved sjøen med Blue Lice.

– Dette er en helt ny jobb og bransje for meg, men jeg liker nye oppgaver og utfordringer. Det fantastiske Blue Lice-teamet har gjort prosessen med å bli med på laget enkel og interessant. 

Hennes hovedoppgave er å etablere et system for lagring og registrering av produkter på lageret, og sørge for at dette blir riktig i systemet.

Selv om Tetiana har funnet seg en jobb, påpeker hun at mange andre flyktninger fortsatt sliter med å få en varig arbeidsplass.

– Det er vanskelig å finne jobb i Norge, mange flyktninger får praksisplass, men etter praksisperioden får bare noen få av de jobbkontrakt. 

Tetiana fremhever også utfordringen med å lære norsk på kort tid, spesielt for eldre flyktninger. Hun mener derfor det er viktig at flyktninger får muligheten til å lære språket gjennom arbeid, da mange er svært motiverte for å bidra i arbeidslivet.

– Jeg ønsker å si tusen takk til Blue Lice for at de ga meg en sjanse. Jeg håper jeg raskt kan komme inn i arbeidsprosessen og løse oppgavene mine, sier hun avslutningsvis.