Angrep av perlesnormanet flere steder - et stort antall oppdrettslaks har dødd
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
En rekke anlegg i flere produksjonsområder har fått angrep av perlesnormaneter de siste dagene, og et stort antall oppdrettslaks har dødd.
Det skriver Mattilsynet torsdag.
Perlesnormaneten angriper med gift, og etterlater fisken med brannsår på skinnet og i gjellene. Manetangrep kan også gjøre fisken stresset og føre til at andre sykdommer blir forverret.
Kyst.no har tidligere denne uken skrevet at det er ny observasjonsrekord for perlesnormanet.
Dyreeiers ansvar å beskytte
- Det viktigste ansvaret dyreeier har i en slik situasjon, er å beskytte fisken mot langvarig lidelse, sier direktør for tilsynsdivisjon akvakultur i Mattilsynet, Bård Skjelstad. Han ber alle oppdrettere om å forberede seg:
- Sett inn forebyggende tiltak dersom slike finnes, og sikre god beredskap. Oppdrettere må være raske med å sette i verk tiltak dersom de opplever angrep av perlesnormaneter, sier han.
Ikke vent på vedtak fra Mattilsynet
Fisk med skader etter perlesnormaneter, med dårlig prognose for sårheling, skal tas ut av merden og avlives på en forsvarlig måte. Dersom det ikke er mulig å ta ut fisk med store skader, må oppdretter vurdere om all fisk i merden må slaktes for å avslutte lidelsen til fisken. Dette er uavhengig om Mattilsynet har pålagt dette.
- Det er ikke akseptabelt å gå inn i en ny vinter der nesten halvparten av fisken som slaktes har åpne sår, slik det var i fjor, sier Skjelstad.
Ved angrep av perlesnormanet må oppdretter sørge for:
- regelmessig, systematisk overvåking av fiskevelferd i affiserte merder er viktig for å kunne vurdere omfang og utvikling av skader.
- god nok slaktekapasitet.
- at kapasitet for opptak og håndtering av død og skadet fisk må være tilpasset størrelsen og antall fisk i anlegget.
Les flere saker om temaet:
-
Observasjonsrekord for perlesnormanet
Antall observasjoner av perlesnormanet har skutt i været de siste årene. Ifølge data fra Jellysafe-prosjektet markerer forrige uke den fjerde uken med rekordobservasjoner så langt i år.
-
Perlesnormaneten er tilbake – maner til manetkamp
Perlesnormaneten er tilbake og per nå på nivå med fjoråret, og nå trenger forskerne hjelp fra næringen.
-
Spyttar inn pengar til forskning på perlesnormanet
Perlesnormaneta har skadd fisk langs heile kysten. No skal forskarane undersøke korleis man hindrar at dette skjer igjen i prosjektet «JellySafe», som er tildelt nær 35 millionar kroner.
-
– Jeg er ikke fornøyd med fiskevelferden i kvartalet
Grieg Seafood oppnådde nest beste kvartalsresultat noensinne i Rogaland, men i Finnmark står utfordringene i kø for selskapet.
-
- Biologisk utfordrende kvartal
Mowi rapporterte inntekter på 1,33 milliarder euro i første kvartal, sammenlignet med 1,36 milliarder euro i samme kvartal i fjor. Selskapet oppnådde samtidig et operasjonelt driftsresultat på 201 millioner euro.
-
Dette slaktet SalMar i Q1
Salmar melder om lav superiorandel og snittvekt på fisken som er slaktet i Nord-Norge i første kvartal.
-
Først var det lakselus, nå vil han ta knekken på perlesnormanet
Kjell Hansen i Giga AS har planer om å likvidere mer enn bare lakseluslarver.
-
Skal bruke dypvann i manetsesongen
De siste årene har maneter i perioder begrenset vannutskiftingen i laksemerdene. Ved å løfte opp dypvann gjennom et rør med trykkluft regner man nå med å kunne sikre et godt merdmiljø også i manetsesongen, som sammenfaller med den viktigste vekstperioden.
-
Dette tiltaket gav godt resultat mot maneter
Harbor leverer strømgjerder mot lakselus til havbruksnæringen. Nå jobber de sammen med Nofima på et prosjekt rettet mot perlesnormaneter, der forskningen viser gode resultater.
-
Dette har Cermaq gjort for å stanse perlesnormaneten
Perlesnormanet har ført til redusert velferd for fisken til Cermaq. Selv har selskapet tatt i grep flere tiltak for å bøte på problemet.