Ønsker mer konkretisering
Sjømatbedriftene støtter regjeringens mål om å redusere dødeligheten i oppdrettsnæringen til fem prosent, men kritiserer forslaget om økte gebyrer. – Vi trenger samarbeid og veiledning, ikke et gebyrpoliti, sier Robert Eriksson.
I dag ble Dyrevelferdsmeldingen lagt frem av landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).
Se fremleggelsen i opptak her.
Dødeligheten ned på 5 % innen 2030
Administrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene sitter i bilen mens han snakker med Kyst.no om dagens Dyrevelferdsmelding. Han sier at det ikke var så mye som ble lagt frem i dag som de hadde håpet, men påpeker at målsettingen om å få dødeligheten ned mot fem prosent for alle fiskearter i akvakultur er positiv, og noe Sjømatbedriftene stiller seg bak.
– Men vi skulle gjerne sett en enda mer ambisiøs målsetting fra regjeringen, der man setter en tid på når denne målsettingen skal skje. Håpet vårt er innen 2030, slik vi allerede har lagt frem i vår strategi, sier Eriksson.
At det ikke settes noen spesifikke krav mot dødelighet, men at man heller har klare ambisjoner, mener han er bra.
– Man bruker mange ulike virkemidler mot lakselus som helhet, og da er det vanskelig om noe fjernes. Slik kan ikke vedtas, det må jobbes med over lengre tid, forteller han.
– Ikke veien å gå
Eriksson trekker også frem at det er positivt at regjeringen vil stille tydelige krav til risikostyring og internkontroll i havbruksnæringen.
– Dette mener vi er bra og fornuftig. Det som er mindre bra, og som vi er mer skeptiske til, er at det vurderes å øke det maksimale overtredelsesgebyret for overtredelser av dyrevelferdsloven for virksomheter innenfor havbruk. Dette mener vi ikke er veien å gå.
Han peker på gebyrøkninger som en uheldig utvikling:
– Over tid har vi sett at den sittende regjeringen har innført en betydelig gebyrøkning på akvakulturbransjen som har vært stor. Dette blir nesten som en økt skattlegging, hvor gebyrene brukes til å hente inn mer fra oppdretterne. Det har nærmest blitt en skatteinnkreving. Dette mener vi er uheldig, og vi vil advare mot å innføre dette.
– Ønsker mindre pisk, mer gulrot
Eriksson understreker viktigheten av å styrke tilsynsmyndighetenes rolle som veiledere.
– Vi mener at man heller bruker ressursene på å finne løsninger, enn at tilsynsmyndighetene skal fungere som et gebyrpoliti. De som utfører tilsyn, må sammen med næringen fokusere på god veiledning og å få til de gode resultatene, sier han, og legger til:
– Skal man lykkes med å nå målsettingen om maks fem prosent dødelighet, må samspillet mellom tilsynsmyndighetene og oppdrettsaktørene være mindre pisk og mer gulrot-basert.
Eriksson avslutter med å si at Sjømatbedriftene vil jobbe videre med Dyrevelferdsmeldingen i sine innspill til regjeringen.