Tekna-president Elisabet Haugsbø har høye forventninger til regjeringens havbruksmelding

– For tidlig å si om trenden er snudd

Tekna-president Elisabet Haugsbø mener regjeringens havbruksmelding må levere slik at nedgangen i dødelighet fortsetter.

Publisert Sist oppdatert

Dødeligheten blant norsk oppdrettslaks i sjøen sank fra 16,7 prosent i 2023 til 15,4 prosent i 2024. Men til tross for den gledelige nyheten, mener Tekna-president Elisabet Haugsbø at det er for tidlig å si om oppdrettsbransjen har nådd et vendepunkt.

– Det er ennå for tidlig å konkludere, men om vi ser en nedgang i settefiskfasen også kan dette markere begynnelsen på en ny trend. Det er tydelig at mange oppdrettere og fiskehelsebiologer gjør en betydelig innsats for å sikre fiskehelsen.

Haugsbø er likevel klar på at dagens dødelighet er altfor høy. 

– Nå er det store spørsmål hvilke virkemidler regjeringen kommer med i havbruksmeldingen slik at vi kommer ned mot 5 prosent dødelighet.

Ikke overbevist

For kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen er ikke tallene noe særlig å rope hurra for.

– Sett i perspektiv med de foregående syv årene er nedgangen i dødelighet ikke overbevisende. Prosentvis dødelighet var nede i 14,7 prosent i 2018 og 14,8 prosent i 2020. Vi må heller ikke glemme at dette også i seg selv er helt uakseptable tall. 

Hun mener den marginale nedganger i dødelighet fra 2023 til 2024 ikke alene er tilstrekkelig til å friskmelde næringen eller innbille seg at man er på rett spor. 

– Det er nødvendig med markant og rask nedgang år for år over en lengre periode, sier Kleveland.

– Må levere krutt

I løpet av våren skal regjeringen legge frem en ny havbruksmelding. Målet med meldingen er å presentere et helhetlig forvaltningssystem for havbruk som legger til rette for høyest mulig verdiskaping innenfor bærekraftige rammer.

Nettopp hvilke rammer som legges for næringen kan være avgjørende for at nedgangen fortsetter og man nærmer seg målet om 5 prosent dødelighet.

– Det er veldig gledelig å se at det er lavere dødelighet i år, men det er for tidlig å si om trenden er snudd eller ikke. Vi ser det er store variasjoner mellom produksjonsområder og hvis vi skal komme oss ned mot 5 prosent dødelighet må regjeringen levere krutt i havbruksmeldingen, sier Haugsbø.

Kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen vil ikke friskmelde oppdrettsnæringen.

Skal lønne seg

Havbruksmeldingen skal ta tak i utfordringer knyttet til miljø, biosikkerhet og fiskevelferd innen oppdrettsnæringen.

Tekna-sjefen mener at aktørene som tar problemene på alvor må belønnes.

– Vi i Tekna har høye forventninger til at Regjeringen kommer med gode insentiver og belønningsordninger i havbruksmeldingen. Som vil gi oss vekst gjennom god dyrevelferd, og at dødelighet kommer inn i trafikklyssystemet. Det skal lønne seg med god fiskehelse, sier Haugsbø.

Også Dyrevernalliansen forventer at regjeringen i havbruksmeldingen vil komme med tiltak som knytter dødelighet sammen med økonomiske insentiver.

– Det er helt absurd at et selskap kan ha ekstrem dødelighet og likevel få lov til å utvide driften. Høy dødelighet må svi. Vi forventer at regjeringen tar grep og viser handlekraft i denne uakseptable situasjonen. En undersøkelse fra Menon Economics og Nofima viser at 60-70% av selskapene har lavere dødelighet enn gjennomsnittet. Selskapene med lav dødelighet må få økonomiske fordeler i forhold til verstingene, mener Kleveland.

Regjeringen ved fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss skal legge frem havbruksmeldingen i løpet av våren.