Daglig leder i Troll Systems Rune Rørstad har tro på «evig liv» og sier gjenbruk og reparasjon må settes i fokus i redskapsbransjen.
– Vi må forlenge levetiden til utstyr og redskap fremfor å kaste og kjøpe nytt. Det er både gunstig for lommeboken og for miljøet, sier Rørstad.
– Skal tåle mye juling
Fra Burøya i Bodø produserer de ulike produkter i polyetylen som fiskekar, håvkar, tellestasjoner og containere.
For en bedrift som livnærer seg av å selge nytt, har de blitt stadig mer opptatte av å ta vare på redskapet som allerede er produsert. Til kundene lover de at produktene skal kunne leve «evig».
– I utgangspunktet tåler produktene mye juling, men innimellom må de avhendes og sendes til gjenvinning. I desember bestemte vi oss for å forsøke oss på reparasjon og gjenbruk som alternativ da vi nylig mottok fem skadede fiskekar fra Edelfarm på Rognan, sier Rørstad, og fortsetter:
– Vi gjorde en avtale om å først forsøke å reparere skadene, noe som viste seg å være langt enklere enn tidligere tenkt. Etter en rask runde innom produksjonen i verkstedet vårt var de som nye å regne.
Nå tror han 100 % gjenbruk kan være fremtiden for plast med lang levetid i de blå næringene. Nylig ble de også medlem av produsentansvarsselskapet Profa, i forkant av produsentansvaret som snart tilfaller de blå næringene og produksjonen av redskap til disse. Rørstad mener redskapsprodusentene må forberede seg på kravene og endringene som kommer.
Daglig leder hos Edelfarm Alice Øksheim (t.h) satser på gjenbruk.Foto: Edelfarm
– Nå har vi visst om produsentansvaret en stund. Den beste forberedelsen er å tilpasse oss en virkelighet hvor mer skal gjenbrukes og gjenvinnes, og tilpasse driften vår allerede nå, sier han.
Må bruke kompetansen riktig
Fire av karene hadde fått mindre skader som var enkel å reparere. Det ene karet hadde en uvanlig skade på armen på løfteåket. Også dette var enkelt å reparere – der man tidligere hadde valgt nye produkt.
Lone Kuhmunen er plastsveiser og produksjonsansvarlig på verkstedet, og sier den samme kompetansen som brukes til å lage nye produkter bør omdisponeres til å gjenbruke og reparere mer.
– Det er i utgangspunktet store krefter i sving for å skade denne typen plast, men hvis uhellet først er ute bør man forsøke å fikse fremfor å kassere og kjøpe nytt. Som produsent av redskap er det også viktig at vi bruker kompetansen vår og fremmer det som alternativ, sier hun.
Edelfarm på Rognan bruker fiskekar bygget med PE-plast i sin daglige røkting av anleggene sine. Daglig leder Alice Øksheim sier reparasjon og gjenbruk er det klart beste alternativet, og må satses på der det er mulig.
– Vi er veldig glade for denne typen løsninger og må bli mer bærekraftige der vi kan. Fiskeri- og oppdrettsnæringen har en drift som i det store er bærekraftig, men hvilke redskap vi benytter er en viktig del av det å skåne både klima og miljø.