Kommunen vil ha ny oppdrettslokalitet, men Kystverket sier nei
Etter at Fylkesmannen, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet sa ja til nytt akvakulturområde, var flere aktører interessert i å starte opp en ny lokalitet. Siden 2014 har Kystverket satt ned foten, men ordføreren mener argumentene er for svak og til tider direkte misvisende.
Øyen Fedje ligger vest i havgapet i Vestland fylke. Kommunen rommer totalt 9,27 km2 og teller 513 innbyggere i 2023.
Da kommunen ville avsette areael rundt Hjeltevarden til akvakultur, sa Fylkesmannen, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet ja og ny oppdrettsvirksomhet på øyen var på god vei til å bli en realitet. I 2014 fikk pipen imidlertid en annen lyd. Da søkte både Mowi og Tombre Fiskeanlegg om tillatelse på stedet og først på dette tidspunktet kom Kystverket med sin innsigelse.
Forrige mandag var ordfører i Fedje kommune, Stian Herøy (H) på mekling om å drive oppdrett i området. Møtet var med Statsforvalteren og Kystverket, som begge har motsegn mot at det blir startet opp en lokalitet. Statsforvalteren er villig til se på løsninger, men trekker ikke motsegnet så lenge Kystverket står på sitt.
Kystverkets nei
Kystverket sier i innsigelsen sin at oppdrettsvirksomhet ikke er forsvarlig ved Hjeltevarden, da de mener området er trafikkert. Ordfører Stian Herøy mener argumentet og bevisene er direkte misvisende.
- Kystverket viser til et seglingskart som dekker hele fjorden. Hvis du ser på det aktuelle området for lokaliteten så er det ikke trafikk der, argumentene er derfor svake. Problemet er likevel at de sender disse seglingskartene til Stortinget og departementet, som tar det for god fisk selv om det er direkte misvisende, sier Herøy til Kyst.no
Fedje kommune har egen losstasjon og losbåten kjører ofte forbi det aktuelle området som bidrar til det Kystverket registrerer på seglingskartet som trafikk. Kystverket sitt svar er at de bruker området til bording av loser.
- Det er en vanskelig situasjon ettersom de bruker området rundt til bording, men de går ikke inn i det regulerte området og de går ikke så nært land som de hevder. For det første fordi det ikke ville vært forsvarlig å ha et større skip på 70 meter så nært land på en så værutsatt plass som Fedje. For det andre så har vi dokumentert at de ikke går så nært land som de faktisk sier heller, understreker ordføreren.
Han sier det på det meste er registrert åtte tilfeller i året hvor området blir passert i praksis, mens det på det minste blir passert to ganger.
- Det oppleves som urimelig at åtte passeringer skal stoppe opp for det som kan bli åtte til ti arbeidsplasser og ti millioner i inntekter. Likevel er det de som definerer hva som er rett og galt og tar med det fra kommunen muligheten til å styre sitt eget sjøareal, legger Herøy til.
Sjøen som eneste ressurs
Tombre driver allerede to lokaliteter ved Fedje kommune og er med det en av få private aktører i kommunen. Herøy understreker at for en liten plass med få innbyggere er det avgjørende å legge til rette for mer næringsliv dersom kommunen skal vokse.
- Kommunen og innbyggerne er skadelideren i denne prosessen. Vi har veldig bruk for flere arbeidsplasser for å få opp befolkningen her ute. Sjøen er den eneste naturlige plassen for oss å skape noe og dette er et område som er veldig interessant for havbruksselskaper, hvor rundt fem selskaper ønsker tillatelse til å drive på lokasjonen.
Saken blir nå tatt opp til kommunestyret for å bekrefte det gamle vedtaket. Derfra vil saken gå til departementet for en endelig avgjørelse, hvor ordføreren håper på en løsning som alle parter kan være fornøyd med.
Godt egnet for oppdrett
Herøy påpeker det er mulig å dreie oppdrett ulike steder i området for å komme til enighet med Kystverket.
- Fleksibiliteten fra vår side, samt oppdretterne som er interessert, er jo enorm. Likevel føler vi ikke at vi blir hørt. Det er Kystverket som bestemmer og legger premissene og det ødelegger veldig for oss.
Ordføreren sier at oppdrettsselskapene viser stor interesse i lokasjonen på grunn av Fedje sin geografiske plassering.
- Du kan si at oppdrettere i dag har en del utfordringer og spesielt i fjordene. En av grunnene er luseproblematikken, noe vi nesten ikke har på Fedje. Det vil vi nok sannsynligvis ikke få selv om du får flere oppdrett i særlig grad. Det andre er også mengden næringsstoffer i fjordene.
- Det er jo enormt med fisk på små areal og hvis ikke du får utskifting så går det utover oksygeninnholdet. Det ødelegger også for alt som lever hvis det blir for mye næringssalt. Litt er bra, men i fjordene begynner det å bli for mye. Oppdretterne er derfor interessert i å komme seg bort fra fjordene selv om det er der det er finest vær. Strømmen går jo stort sett nordover fra oss. Så det er lite problematikk miljømessig her, men foreløpig må vi bare få en dialog med Kystverket og høre hva som er mulig å få til, sier Herøy avslutningsvis.