Firda omsatte for 2,3 milliarder
- Vi ser at drift og utvikling av oppdrettsnæringen blir dyrere fremover. Det er bekymringsverdig, sier konsernleder Lina Braanaas Utne.
Firda Seafood Group fikk i 2023 et årsresultat for konsernet på 388 millioner kroner, en reduksjon på 90 millioner fra 2022.
Selskapet skriver i en melding til Kyst.no at nedgangen skyldes økt beskatning.
Innføringen av grunnrenteskatt belaster årsregnskapet til Firda med 105 millioner kroner, hvor 40 millioner er betalbar grunnrenteskatt for 2023, og 65 millioner er utsatt grunnrenteskatt.
- Egenprodusert volum slaktet og solgt er noe ned sammenlignet med 2022, men noe høyere pris og økning i eksternt volum, gjør at omsetningen endte på 2,3 milliarder kroner, noe som er opp 11 millioner fra året før, skriver selskapet.
Vil redusere dødeligheten
Lina Braanaas Utne, konsernleder i Firda, sier i en kommentar at de er tilfreds med resultatet i 2023.
- Både markedet og biologien har vært bra, men det er likevel et uløst potensial på produksjonssiden. Vi kan forbedre fiskevelferden ytterligere, og redusere dødelighet ned fra 8 %, og øke superiorandel, selv om denne ligger jevnt på 95 %, sier hun.
Nedtrekkene og dagens skattepolitikk mener hun er usikkerhetsfaktorer som påvirker selskapets fremtidstro og investeringsvilje.
Tapper av overskuddet
Firda har utviklet seg gjennom snart 40 år, fra en liten settefiskprodusent med en liten håndfull ansatte, til et fullintegrert oppdrettskonsern med over 200 ansatte.
- Kapitalen vi har brukt til dette spares opp gjennom overskudd fra gode år. Dette overskuddet som vi og andre oppdrettere har brukt til næringsutvikling langs kysten tas stadig ned av myndighetene, både gjennom reduksjon av produksjonskapasitet, formues- og utbytteskatt for ikke-børsnoterte selskap, og grunnrenteskatten. Samtidig ser vi at drift og utvikling av oppdrettsnæringen blir dyrere fremover, det er bekymringsverdig, understreker hun.
Lar vente på seg
Konsernlederen sier hun også er bekymret for at det fremdeles går flere år før man ser noen av endringene fra havbruksmeldingen som er ventet våren 2025, og ikke minst miljøfleksibilitetsordningen.
- Samtidig er jeg enig med Sivertsen Næss i at havbrukspolitikken ikke bør bli et lappeteppe, og skjønner at de vil gjøre det skikkelig. Men når det først er meldt fra havbruksutvalget med flere at trafikklyssystemet bør revideres, skulle vi i Firda gjerne sett at årets nedtrekk settes på pause, og at vi får ta i bruk nedtrukket volum i lav-utslippsteknologi, det ville gitt oss insitament og pågangsmot til straks å sette i gang med innovasjon og nyutvikling.