Slik ser hoppenettet, med kunstig tare i midten, slik at rensefisken kan gjemme seg.

Egne «rensefisk-hotell» kan bidra positivt til både lusebehandling og dyrevelferd

Dersom rensefisken får bo på spesialtilpassete «hotell» kan den få bedre velferd. Samtidig kan den gjøre jobben sin som lusespiser på oppdrettsfisk – og laksen kommer frivillig på besøk.

Publisert

Det skriver Havforskningsinstituttet i en sak på deres hjemmeside.

Nye resultater viser at rensefisk som får bo i spesialtilpassete mini-merder inne i laksemerdene, gjør en god jobb som lusespisere. 

Mini-merdene, eller hoppenett som de også kalles, er små flytende notbur designet for å fange oppdrettslaks som hopper frivillig inn i dem.

– Laks hopper naturlig, og når de hopper og lander i vannet igjen, kan de bli fanget i hoppenettet, sier forsker Lena Geitung.

Laks med lus hopper ofte mer enn laks uten lus, dermed fanger hoppenett laks med høyere lusenivåer.

– For at rensefisk skal spise lus fra laksen, må den komme i kontakt med den. Vi ville sjekke om det kunne fungere å ha rensefisk i hoppenettet, som har vesentlig mindre areal enn laksemerden. Teorien vår var at det ville øke sannsynligheten for at rensefisken spiste lus, sier Geitung. 

Kan gi bedre velferd for rensefisk

Studien ble gjennomført i tre sjømerder ved Havforskningsinstituttet sin forskningsstasjon i Austevoll. Hver merd var utstyrt med to hoppenett – ett med rensefisk og kunstig tare, og ett uten rensefisk. 

Hensikten med kunstig tare er å etterligne det naturlige miljøet der rensefisken normalt lever som villfisk. 

– Hoppenettet med rensefisk var som et «rensefiskhotell». Kunstig tare ga dem et skjulested, og de fikk spise lus som var på laksen, forteller Geitung.

Det ble brukt både rognkjeks og oppdrettet berggylt, med én art i hver sitt «hotell».

Å bruke «rensefiskhotell» kan også hjelpe oppdretterne med å passe på hvordan rensefisken har det – dermed er det positivt for dyrevelferden. 

– Å holde rensefisken inne i et forholdsvis lite område slik som hoppenettet, gir oppdretterne mulighet til å passe bedre på både fisken og miljøet den er i. Det er enklere å gi dem mat, sykdommer kan oppdages og behandles fortere, og hoppenettet kan tilpasses bedre til rensefisken enn det som er mulig i en vanlig merd, forklarer hun. 

Laksen hopper oftere inn til rensefisken

– Vi så at laksen hoppet 1,6 ganger oftere inn i hoppenett med rensefisk og kunstig tare enn i hoppenett uten, sier Geitung.

Etter tre dager talte forskerne lus på laks både i hoppenettet og hele merden. 

– Vi ville finne ut om laks som hadde vært sammen med rensefisk, hadde mindre lus enn de som ikke hadde vært det, sier hun. 

Spiste litt færre lus

Det viste seg at rensefisken hadde en viss effekt, men den spiste litt færre lus enn det som har blitt observert i tidligere studier.

– Rensefisken som ble brukt i studien, var oppdrettet rensefisk og hadde lite erfaring med lakselus, det kan ha begrenset effektiviteten, sier Geitung.

Likevel ble antall lakselus i løpet av testperioden på tre dager redusert med 25 prosent i hoppenett med rognkjeks og 14 prosent der forskerne hadde plassert berggylt. 

Vil trene rensefisken

– Dersom rensefisken får litt trening i å spise lakselus før den slippes ut i hoppenettene, kan det kanskje gi bedre resultat, sier Geitung. 

Rensefisken kan trenes med å bli eksponert for levende fôr, og laks med lus før utsett. 

Selv om studien bare brukte rensefisk som behandling mot lus, kan det være mulig å kombinere med andre metoder som ferskvannsbad eller laser.

– For at disse metodene skal fungere godt, må vi vite mer om hvordan laksen finner veien inn i nettet og hvor lenge den bør være der. Foreløpig har vi heller ikke sett på hvordan laksen enklest mulig kan slippes ut igjen etter behandling, sier Geitung. 

Om prosjektet

Arbeidet ble gjennomført av masterstudenten Amy Loebmann (Universitetet i Melbourne), som en del av en masteroppgave. Havforsker Lena Geitung var veileder. 

Referanse

Amy Loebmann, Lena Geitung, Luke T. Barrett, Frode Oppedal, Tim Dempster. 2024. Jump nets passively isolate lice-infected salmon and enable targeted treatment using cleaner fish. Aquaculture 596, 741901.