- "Ocean Farm 1" blir et flytende laboratorium
Kongsberg Maritime har et treårig operasjonssamarbeid med Ocean Farm 1, havmerden. Her skal det utvikles systemer for å modellere fiskens eksterne og interne status, kalt SimSalma og CyberFish, som har et fremtidsrettet mål om å blant annet kontrollere fiskens oppførsel.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Thor Hukkelås, som er direktør for aquaculture forskning og utvikling i Kongsberg Maritime, forteller at selskapet har inngått et treårig operasjonssamarbeid tilknyttet Ocean Farm 1.
R&D-programmet skal overvåke merdens biomasse og utforske hvordan fisken fordeler seg i merdvolumet. Som delmål skal det kunne optimalisere oppmerksomhet ved undervannssituasjoner, og fungere som beslutningsstøtte for bedre kontroll av fôroperasjoner. I tillegg gir det mulighet til bedre oppfølging av merdmiljøet.
I samarbeidet med Havmerden utvikles to systemer for å modellere fiskens eksterne og interne status, kalt SimSalma og CyberFish. De har et fremtidsrettet mål om å modellere, forutsi og kontrollere fiskens oppførsel.
- Systemene utvikles kybernetikerveien, ved å etablere matematiske modeller som oppdateres og justeres ved sensorobservasjoner over lengre perioder over flere år, forklarte Hukkelås under Teknas Havbrukskonferanse .
Les også: Nå svømmer det fisk i Havmerden
Simulerer oppførselen til over en million fisk
Det førstnevnte systemet, SimSalma, blir en adferdsmodell av fiskens eksterne status. Her simuleres oppførselen til over en million fisk i sanntid. Dette fungerer som en realistisk 3D-visualisering, og gir forhåpentligvis økt forståelse for hvordan fisken responderer til blant annet nabofisk, notgrenser, fôring, temperatur, strømninger, oksygeninnhold, vertikal forflyttning.
- Fiskemodellen er basert på en kombinasjon av forskningspapirer fra Sintef og NTNU, samt Kongsberg Maritime sine egne observasjoner.
For å modellere fiskens interne status, vil systemet Cyberfish modellere fiskens metabolisme. Dette er et modellsystem for å utforske vekst av fiskepopulasjoner og fremtidig fôroptimalisering. Systemet er basert på modeller for metabolisme og appetitt, og er kombinert med diverse Kongsberg Maritime systemer som sensorer, estimering av biomasse, fysiske parametere og bevegelsesmønstre.
Selv om Hukkelås mener mennesket ikke må glemmes helt i havbruksoperasjoner, ønsker han automatisering slik at maskinfôring kan implementeres i fremtiden.
- På denne måten kan «Best feeders»-erfaring bli tilgjengelig på alle anlegg, forklarer han.
Les også: Havmerden mer enn dobler folktallet på Sørburøy
Limer sensorchip på fisk
For innsamling av data, limes en «fish body sensor tag» fast på fisken, en ny enhet fra selskapet Prediktor Medical. Chippen overfører akustisk data via Kongsberg Maritimes og SimRads systemer, og har en antatt levetid på to måneder, avhengig av batteriets levetid. Parametere som måles og videresendes er blant annet fettinnhold, filetfarge, hjerteslag, oksygeninnhold i blodet og fiskens bevegelsesmønster.
- Automatisering viktig for havbruk
Som en kommentar på hva automatisering gjør for fisken i merden, legger Hukkelås frem at økt automatisering innen havbruk gir mennesket mer tid til å tenke på fisken, og at teknologi som bidrar til å gjøre menneskets og andre levende vesens hverdag bedre, kan innføres.
- Nå er det på tide å tenke på biologi og mennesket, før teknologi, sier han.
Direktøren legger til at økt automatisering vil gi økt presisjon, fiskevelferd og mindre miljøavtrykk. Det gir og en mulighet for å være proaktiv i stedet for reaktiv, og skape tryggere og mer interessante arbeidsplasser innen havbruk. Hukkelås forklarer også at han tror simulatortrening kan gi bedre beslutningsstøtte, og bli viktig for fremtidens havbruksoperasjoner.
- Gode beslutninger kommer fra situasjonsforståelse, kombinert med erfaring og innlært reaksjonsmønster. Det er forskjell på om du kan det teoretisk, eller om du kan gjøre det praktisk.
Les også: Havmerden forankres: - Det er en kjempejobb for alle involverte