Arbeidsbåt til kai ved et av Lovundlaks sine anlegg. Foto: Lovundlaks.

- Synd det ikke er plass

Daglig leder i Lovundlaks Jacob Palmer Meland, skulle ønske det også var rom for deres utviklingskonsept i ordningen med utviklingstillatelser. Fiskeridirektoratet mener konseptet er for likt AKVA Groups Atlantis Subsea Farming.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fredag forrige uke ble det klart at utviklingskonseptet til Lovundlaks fikk avslag på sin søknad på utviklingskonsesjoner.

Jacob Palmer Meland, daglig leder i Lovundlaks. Foto: privat.

Konseptet som fikk nei kalles Akula, og er en permanent nedsenket produksjon av laks med bruk av åpent merdsystem, med en luftlomme som skal brukes som kontrollsone og fôringspunkt.

Selv om Fiskeridirektoratet skriver i vedtaket at konseptet introduserer enkelte forbedringer og nyhetselementer, slik som luftlommen, fôringssystemet og tilkomsttunellen, fikk selskapet avslag på søknaden. Begrunnelsen fra direktoratet beskrev videre at konseptet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», og at teknologien og konseptet som helhet representerer mer en naturlig videreutvikling av teknologi som allerede er tilgjengelig.

Jacob Palmer Meland, daglig leder i Lovund laks, sier til kyst.no at det at Akula er "enkelt" gjør det ikke til et dårlig prosjekt.

- At Akula er enkelt gjør det bare mer genialt, mener Meland

Sammenlignes med Atlantis Subsea Farming

I vedtaksbrevet blir også konseptet sammenlignet med AKVA Groups utviklingskonsept Atlantis Subsea Farming, som Fiskeridirektoratet har gått videre med med sikte på tildeling av én eller flere utviklingstillatelser for.

Les også: Atlantis-konseptet på vent: Ønsker fire utviklingstillatelser

Direktoratet viser til at Akula-prosjektet, i motsetning til Atlantis Subsea Farmin ikke oppfyller vilkåret om betydelig innovasjon, selv om de ser at likhetstrekkene mellom de to prosjektene er så vesentlige at dette dreier seg om to tilnærmet like prosjekter.

Meland gratulerer AKVA Group og deres samarbeidspartnere som ser ut til å lykkes.

- Det er tydelig at vi helt uavhengig av hverandre har jobbet fram løsninger som har likhetstrekk. Som når vi sammen fant opp polarcirkelen så tror jeg vi igjen er inne på noe, sier han

Han legger til at det er synd at det ikke finnes plass til begge prosjektene i ordningen.

- Her er det også vesentlige forskjeller i teknologien som skal utvikles, påpeker han.

På spørsmål om Lovundlaks vil klage på Fiskeridirektoratets avslag, kan ikke Meland bekrefte noe.

- I første omgangs skal vi gå nøye gjennom avslaget. Jeg regner med vi vil bruke en ukes tid på det, sier han avslutningsvis.