
Probiotiske bakterier kan forbedre fiskehelsen
I sitt doktorgradsarbeid har Marius Steen Dobloug vist at forebyggende behandling med et utvalg av probiotiske aliivibrio-bakterier kan bidra til forebygging mot biologiske utfordringer som har plaget oppdrettsnæringen i mange år.
Oppdrettsnæringen står overfor alvorlige utfordringer som fører til dårlig fiskevelferd og høy dødelighet. Vintersår og lakselus er store problemer som fører til stor lidelse for fisken.

– Næringen har tatt i bruk probiotiske bakterier for å forebygge akkurat disse lidelsene. Målet med mitt doktorgradsarbeid har vært å avdekke effekter og virkningsmekanismer ved bruken av disse probiotiske bakteriene, forteller Magnus Steen Dobloug.
Kan være gunstig mot vintersår
Forskningen til Steen Dobloug ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) viser at disse probiotiske Aliivibrio-artene er i stand til å kolonisere laksen, og at de kan overleve i fisken i minst ni måneder.
– Inne i fisken kommer de probiotiske bakteriene i kontakt med sykdomsfremkallende agens som lakselus og Moritella viscosa, bakterien som forårsaker vintersår. I laboratorieforsøk så vi at en av de probiotiske bakteriene utkonkurrerer M. viscosa og dermed reduserer skadeomfanget på lakseceller, sier Steen Dobloug.
Han forteller videre at årsaken til at dette skjer, er trolig fordi de probiotiske bakteriene struper M. viscosa sin tilgang på jern.
M. viscosa forårsaker sår på fiskens kropp. Infeksjonen starter gjerne i huden ved at bakterien koloniserer fiskeskjellenes overflate.
Mindre attraktiv for lakselus
– Samtidig kan laksen fremstå som en mindre egnet vert for lakselus ved bruk av probiotika, og få en betydelig reduksjon i antall lakselus som fester seg, sier han.
– Ved å øke kunnskapen rundt bruken av disse probiotiske bakteriene, kan vi bidra til å redusere lidelsen og dødeligheten i oppdrettsnæringen.