- Uvanlig med så store variasjoner i lakseprisen
Analytiker Tore Tønseth i Sparebank1 Markets sier det var uvanlig med så store svinginger i lakseprisen som det var i forrige uke. Analytikeren er spent på hva som skjer til høsten når volumene blir høyere og lakseprisen går ned.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lakseprisen falt betydelig i forrige uke, med 6,65 kr i spotmarkedet til 64,76 kr/kg i uke 22, ifølge Akvafakta. Dette er 5,21 kr over tilsvarende uke i fjor.
Les mer her: Kraftig prisfall
Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets sier til kyst.no at laksepris fallet på hele 6,6 kroner i forrige uke var uvanlig.
- Det er ikke vanlig å se så store variasjoner på markedet som vi så i forrige uke. Det er det største fallet vi har hatt noen gang på ukesbasis. Det var rett og slett særs spesielt, sier Tønseth.
Han opplyser videre at når du har priser i markedet som er såpass høye som 70-80 kroner, vil det si at du ikke skal ha mye laks ut på markedet, før du får en nokså markant priskorreksjon.
- På 70-80 kroners pris forsvinner mye av kjøpersiden og stopper opp, på det nivået der. Når du har de nivåene der, og får litt mer volum ut så da får du en ganske stort prisfall ned til et litt mer normalisert riktig prisnivå, påpeker analytikeren.
79-80 kroners priser mener han ikke er opprettholdbart for markedet over lengre tid, slik vi ser i dag.
- Så når du får mer volum, må du ned i pris altså, legger han til.
Høyt prisnivå ut våren
Analytikeren understreker at prisnivået er markant høyere i år enn i fjor, og påpeker at årsaken er mindre fisk fra Chile.
- Den globale tilbudssiden har fått en kontraksjon ettersom volumene fra Chile gikk såpass ned. Chile har enda ikke begynt å fått ut fisk, men jeg vil tro dette kommer på sensommeren og gradvis utover høsten. Chile er ikke fullt tilbake før til høsten, sier han.
Volumene fra Norge derimot sier han er cirka det samme som i fjor.
- Biomasse-situasjonen viser at det er lite fisk igjen av 15G, noe som gjør at det ikke er masse norsk laks tilgjengelig på markedet. Derfor vil det vil bli et høyt prisnivå ut de siste ukene av våren.
Ser for seg volumvekst
Etterhvert som 16G vil komme på markedet til sommeren mener Tønseth dette vil gjøre at Norge igjen kan få volumvekst.
- Når fisken blir tilgjengelig vil nok det bli en solid priskorreksjon. Jeg tipper at mot juli-august vil man begynne å merke det.
Økning i volum sier han selvsagt er sesongmessing og ikke uvanlig at skjer.
- Men det som er spesielt i år er at 16G er klart mye større enn i fjor og det vil bli mye mer biomasse tilgjengelig enn på samme tid i fjor.
Sjømatanalytikeren påpeker at biologisk slet norske lakseprodusenter i fjor på tidlig høst, og gjorde at de ikke fikk nok fisk ut på markedet i forhold til etterspørselen. Laksen som ble levert var mindre i størrelse og var ikke kommet opp i ideell slaktestørrelse, som betydde økte produksjonskostnader for oppdretterne, ifølge analytikeren.
- Fisken nå er 5-6 prosent større, og det antas at vi vil få en mye mer normal biologi gjennom sommeren, fordi det er mer behandlingskapasitet og flere brønnbåter tilgjengelig enn det var i fjor. Vi vil nok se et mye større volumpress i år enn hva vi så på samme tid i fjor, legger han til.
- Det blir veldig spennende å følge utviklingen på lakseprisen utover sommeren og høsten. Det er betydelige volum som skal ut. Jeg mener lakseprisen blir godt under 60-tallet, muligens midten av 50-tallet i mange uker fremover når 16G kommer på markedet, sier Tønseth avslutningsvis.