Mowi fikk raskt kontroll på makrellstørjen som ble avlivet og hentet ut av merden.

Mowi fikk 300 kilo gjennom merden

8. oktober fikk Mowi en makrellstørje i merd på lokalitet «Aukrasanden». 

Publisert Sist oppdatert

Det viser dokumenter Kyst.no har fått innsyn i. 

Lokaliteten ligger i PO5, i Møre og Romsdal.

Are A. Moe, områdeleder i Mowi, beskriver i dokumentet at dykkere fikk tettet hullet i merden hvor hendelsen med makrellstørjen skjedde.

– Anlegget brukte en håv for å tette over hullet frem til dykkerne tettet det. Hullet var rundt 40cm og var på 24 meters dyp, forklarer han.

2,7 meter lang

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonsdirektør i Mowi, opplyser til Kyst.no at hendelsen ble oppdaget raskt og håndtert godt i henhold til beredskapsplan.

– Det er ingen mistanke om rømning, kan han fortelle.

– Anlegget har fått fanget Makrellstørjen. Det gikk veldig bra og det er ikke meldt om avvik, beskriver Moe i rapporten.

Makrellstørjen skal ha vært 271 cm lang og omtrent 300 kg.

Mandag morgen fikk også Sulefisk en uventet gjest i oppdrettsanlegget sitt på «Guleskjeret». På grunn av svært sterk vind og høye bølger på lokaliteten, kunne de, av hensyn til HMS, ikke umiddelbart starte arbeidet med å tette hullet og fange makrellstørjen.

Tirsdag skrev Sulefisk at størjen fortsatt er i merden, men at hullet er tettet.

Ny forskning om makrellstørjen

Makrellstørjene kan bli over tre meter lange og veie inntil 500 kilo. Nylig ga forskere ved Havforskningsinstituttet et innblikk i hvordan fisken de selv kaller «havets torpedo» migrerer. Fra 2020 til 2022 satte forskerne satellittmerker på 25 makrellstørjer.

En av fiskene krysset Atlanterhavet to ganger, før den svømte helt øst i Middelhavet. En svømmetur på 45.000 kilometer, alt tilbakelagt på et år. Det er nesten fem tusen kilometer lenger en jordens omkrets.