Makrellstørjen var 278 cm lang og veide 348 kg. Etter flere dager med dårlig vær, ble størjen avlivet av en jeger med fellingsløyve.

Nå har de fått størjen ut av merden

Fredag roet vinden seg nok til at Sulefisk kunne få kjempen ut av merden.

Publisert Sist oppdatert

Kyst.no har tidligere omtalt at oppdretteren har slitt med å få en makrellstørje ut av merden, etter at den tidligere i uken tok seg inn på lokaliteten under dårlig vær.

Her blir størjen tatt om bord i en båt og bløgget.

Fredag var det derimot godt nok vær til at selskapet kunne starte arbeidet med å få størjen ut av merden. Sulefisk beskriver at oppdraget startet med en risikovurdering på landbasen før avreise. 

Vel fremme, sammen med dykkere og en ROV fra Frøy, ble både garn og kastenot rigget for å sikre størjen som noen dager tidligere hadde inntatt merd 5. 

– Klokken 14:05 var fisken, på 278 cm og 348 kg, sikret, avlivet og undersøkt – uten spor av laks i magen, opplyser oppdretteren.

Sulefisk understreker at aksjonen viser verdien av samarbeid i oppdrettsnæringen, med støtte fra både Firda Seafood og Fiskeridirektoratet.

Her blir slagplanen lagt for å få ut makrellstørjen. Det viste seg å bli en vellykket operasjon.

– Et lettet, og litt slitent, team Sulefisk kunne ta helg etter det vi må kunne si har vært en svært spesiell uke. Dette håper vi var en «once in a lifetime»-opplevelse, skriver selskapet.

Denne uken har også Kyst.no omtalt at Mowi fikk en 300 kg tung makrellstørje i merd, noe som føyer seg inn i rekken av økende antall hendelser med makrellstørjer som tar seg inn i oppdrettsmerder langs kysten. 

I fjor ble det satt rekord for antall hendelser hvor makrellstørjer braste inn i oppdrettsmerder. Havforsker Leif Nøttestad mener man trolig kan forvente at antall makrellstørjer i merder vil fortsette å øke eller stabilere seg.

I august fikk også Marø Havbruk en inntrenger på 300 kilo, og under en lusetelling i september fant også Firda en ubuden gjest.

Foto fra «operasjon makrellstørje i not».