Driftssjef i Mowi Scotland, Ben Hadfield, oseanograf Phil Gillibrand, og produksjonsdirektør Sean Anderson med postsmolt ved Loch Etive.

Mowi: Den skotske modellen overestimerer lus med 4-5-gangen

Den skotske SEPA-modellen for beregning av lakselus på villfisk, vil skade fiskevelferden, advarer sjefen i Mowi Scotland. Han mener de skotske miljømyndighetenes beregninger overpredikerer lusetallene «muligens med en faktor på 4-5».

Publisert Sist oppdatert

Sjefen for Skottlands største lakseoppdretter har advart om at den skotske regjeringens lakselusmodellering i stor grad overpredikerer lakseluskonsentrasjoner og kan føre til at oppdrettsfisk blir skadet.

Ben Hadfield, driftsdirektør i Mowi Scotland, sier i en sak på FishFarmingExpert at hvis modellen som brukes av Scottish Environment Protection Agency (SEPA) ikke endres, vil den tvinge fram unødvendige lusebehandlinger av oppdrettslaks som vil utfordre fiskens velferd.

Mowis sjef for oseanografi og miljøovervåking, dr. Phil Gillibrand, har utviklet sin egen lakselusmodell for Mowi som en del av deres søknad om å produsere postsmolt ved et anlegg i Loch Etive. Mowi forteller at de har samarbeidet nettopp med SEPA, Marine Directorate og andre vitenskapelige institutter for å oppnå en robust og transparent modellarkitektur.

Valideringsprosess

Den innledende valideringen av lakselusmodellering i Loch Etive, viser at Gillibrands modell har god nøyaktighet, men fortsatt overpredikerte lakselusnivåer i de første fem månedene av lagringen.

- Vi brukte en lakselus-spredningsmodell for å etablere forbindelsen mellom våre lokaliteter i Loch Etive og nærliggende lokaliteter, og kombinerte deretter dette med en populasjonsdynamikkmodell for å forutsi livssyklusen til lusene på anleggene og estimere den daglige produksjonen av luslarver. Begge modellene inkluderer en grad av forsiktighet, og lusdataene vi samler inn vil bidra til å finjustere modellene og forbedre prediksjonene i fremtiden, sier Gillibrand.

- Vår modell har en sterk korrelasjon med lusepidemiologi, men overpredikerer fortsatt til et rimelig nivå, på grunn av de forsiktige antakelsene i tråd med de disiplinene som forventes i miljømodellering - som det faktum at vi ikke er i stand til å modellere hele omfanget av våre rensefisk som fjerner lakselus fra laksen vår, legger han til.

Modellering av lakselus utgjør nå en stor del av reguleringen i skotsk lakseoppdrett på grunn av SEPAs Sea Lice Risk Framework (SLRF) hvor vandring av villaks gjennom lakseoppdrettsområder på vestkysten er modellert.

Tre til seks år

Hadfield mener at en robust og validert modell som predikerer lakselusnivåer er en viktig del av akvakulturreguleringen, men advarer om at det vil ta tre til seks år å gjøre det riktig og nøyaktig, selv med den intense ressursbruken fra Mowi Scotland i tilfellet Loch Etive.

- Jeg ble skuffet over å se Wild Fish og CCN uttale at lakselusnivåene var høye og ukontrollerte når dataene viser at de er på det laveste nivået på 20 år, sier Ben Hadfield.

Han er kritisk til det han beskriver som “ultraforsiktig og derfor urealistiske modellarkitektur” som har blitt presentert av miljøvernorganisasjoner.

Det SEPAs SLRF Screening Model viser er at av mer enn 220 operasjonelle lakseanlegg i Skottland har kun 19 en teoretisk risiko, ifølge en modell som i stor grad overpredikerer effekten, sier han.

Les hele saken på FishfarmingExpert