Med Surfact sin lille, grønne sensor laget av resirkulert havplast, skal Nordlaks sikre at kvaliteten på fisken opprettholdes hele veien fra fjord til bord.

Tar grønt grep for å sikre trygg mat og forhindre matsvinn

Nordlaks har inngått et samarbeid med den norske teknologibedriften Surfact. – Dette vil sikre trygg mat og redusere matsvinn, noe som kan gi hele næringen et bærekraftsløft, sier Thina Kobberstad i Nordlaks.

Publisert Sist oppdatert

Oppdrettsselskapet Nordlaks har et uttalt mål om å være blant de beste i klassen når det kommer til bærekraft. Nå tar de i bruk ny norsk teknologi for å minimere svinnet av fisk som er i transport, kommer det frem i en pressemelding.

– Det er strenge krav til hvordan fisken behandles og oppbevares fra den kommer opp av sjøen til den når frem til forbruker, sier Thina Kobberstad, kvalitetssikringsleder i Nordlaks. 

Thina Kobberstad i Nordlaks viser frem den smarte sensoren fra Surfact, som skal redusere matsvinn og sikre trygg transport av norsk laks.

– Da Surfact kom på banen med sin oppfinnelse var vi veldig nysgjerrige. Det er en del av vårt DNA å teste ut og ta i bruk ny teknologi, i alle deler av vår produksjon. Får vi implementert deres sensor og brukt dataene riktig, kan det gi hele næringen vår et bærekraftsløft, legger hun til. 

– Vi setter vår ære både i å levere den beste laksen og ha minst mulig risiko for at produktene våre skal bli ødelagte på veien fra fjord til bord, så vi er alltid åpne for ny teknologi som kan bidra til at vi tar nye steg i utviklingen, sier Kobberstad.

Bruken av sensoren er foreløpig i en tidlig testfase, hvor den følger frossenvarer som transporteres til et nærlager, før de fraktes videre til USA.

Data fra en smart «hockeypuck»

Teknologien Surfact leverer, er en sensor kalt «Emma». Den er liten og grønn, på størrelse med en hockeypuck, og den er laget av resirkulert havplast. Sensoren legges sammen med lasten, og leverer sanntidsdata om sporing, temperatur og forhold.

Med Surfact sin lille, grønne sensor laget av resirkulert havplast, skal Nordlaks sikre at kvaliteten på fisken opprettholdes hele veien fra fjord til bord.

Bakgrunnen for oppfinnelsen er det globale problemet med at mat og medisiner må kastes før det når frem til forbruker, på grunn av mangelfull eller for dårlig kontroll over lasten under transport. Det ville Per Magne Helseth, gründer og CEO i Surfact, gjøre noe med.

– Vår teknologi er lett å ta i bruk, kostnadseffektiv og har lang batterilevetid. Den kan også brukes innen flere ulike bransjer. Om vi kan bidra til at en av Norges viktigste eksportnæringer blir smartere og grønnere, så er vi veldig fornøyd, sier Per Magne Helseth.

- Vi er imponert over det Nordlaks har oppnådd og deler deres engasjement for innovasjon og optimalisering. Derfor ser vi virkelig frem til samarbeidet, sier Helseth.

Sensoren til Surfact har allerede blitt tatt i bruk i over 12 land, i store markeder som USA, Tyskland, Storbritannia, Norden, Dubai og Canada. På kundelisten står store aktører som McDonald’s, Posten og Apotek1.