Frode Arntsen, konsernsjef i SalMar.

SalMar rapporterer solid drift i Q2 

SalMar rapporterer om forbedrede biologiske prestasjoner og akseptable finansielle resultater i andre kvartal 2024, på tross av tøffe vinterforhold og ekstremvær.

Publisert Sist oppdatert

Operasjonell EBIT for SalMar i Norge var 1 466 millioner kroner i andre kvartal 2024. Slaktevolumet var 44 100 tonn og operasjonell EBIT per kg var 33,2 kroner.

Operasjonell EBIT for konsernet var 1.393 millioner kroner i andre kvartal. Slaktevolumet var 44.800 tonn og operasjonell EBIT pr. kg var 31,1 kroner.

SalMar opplyser at oppdrettssegmentene i Norge viste forbedrede biologiske prestasjoner, men tøffe vinterforhold og ekstremvær tidligere i år påvirket fortsatt superiorandel og prisoppnåelse negativt, særlig i Nord-Norge.

- Salg og industri viste igjen hvor viktig det er å ha et effektivt og fleksibelt driftsoppsett. Kontraktsandelen var 46 prosent, noe som sammen med høye spotpriser påvirket resultatet negativt, uttaler de i børsmeldingen.

Preget resultatene

Icelandic Salmon rapporterte også høye kostnader på grunn av biologiske utfordringer i kvartalet og lavt slaktevolum. Noe selskapet skriver at også preget resultatene.

Selskapet opplyser også at SalMar Aker Ocean satte ut smolt for en ny produksjonssyklus på Ocean Farm 1 i kvartalet, med planlagt slakting i 2025.

Scottish Sea Farms rapporterte et solid kvartal med økt slaktevolum, høyere slaktevekt og god biologisk status i alle regioner.

– SalMar viste solid drift, forbedrede biologiske prestasjoner og leverte akseptable finansielle resultater i en periode preget av en utfordrende vinter og start på året. Etter vedvarende god innsats fra alle segmenter ser vi positiv utvikling i sentrale nøkkeltall, sier Frode Arntsen, konsernsjef i SalMar ASA.

Bærekraftig vekst

Arntsen sier selskapet har tatt flere grep for å realisere deres ambisjon om videre bærekraftig vekst. 

- Vi sikret oss ytterligere produksjonskapasitet gjennom trafikklysauksjonen i Norge, og vi fikk tildelt 10 000 tonn i nye lisenser på Island, legger han til. 

I juni ble SalMar kåret til et av verdens mest bærekraftige selskaper av magasinet Time. Også i juni ble både RCF og avdragslånet bærekraftslinket ved at fire ESG KPI’er ble tilknyttet finaniseringen.

Samtidig opplyser SalMar at de i august vil lansere sitt oppdaterte grønne obligasjonsrammeverk for å finansiere bærekraftige initiativ i hele verdikjeden. Det oppdaterte rammeverket er tilgjengelig fra SalMars sin nettside.

– Vi er stolte over å motta slike anerkjennelser og utmerkelser, og noterer at vår innsats blir godt mottatt også av kapitalmarkedet. Vår rullerende kredittfasilitet og terminlån er nå knyttet til flere ESG-ytelsesindikatorer, og vi har publisert oppdatert rammeverk for grønne obligasjoner som S&P Global Ratings har vurdert og verifisert i samsvar med internasjonale standarder, sa Arntsen.

Ansettelse av daglig leder

I mars 2024 lanserte SalMar Salmon Living Lab, et innovasjons- og FoU-initiativ sammen med Cargill, med sikte på å identifisere og utvikle mer bærekraftige løsninger for lakseoppdrett. SalMar opplyser at satsingen har tiltrukket seg betydelig interesse fra ulike selskaper i verdikjeden, frivillige organisasjoner og andre interessenter som ivrer etter å bidra.

I august 2024 ble Kristine Hartmann, nåværende utviklingsdirektør i SalMar Aker Ocean, utnevnt til daglig leder for Salmon Living Lab. Hun vil lede utvikling av initiativet fremover og sentrale milepæler vil bli kommunisert fra nettsiden til salmon living lab.

Fremtidsutsikter

Volumguidingen for Norge er uendret på 237 000 tonn i Norge, 7 000 tonn fra SalMar Aker Ocean og 37 000 tonn i Skottland (100 % basis). Island er redusert til 13 000 tonn.

– Vi anser oss godt posisjonert for å fortsette veksten. Vi markerer god fremdrift, og arbeidet nå med å ytterligere forbedre driften og øke effektiviteten i alle deler av selskapet og langs hele verdikjeden, avslutter Arntsen.