– Hva har egentlig kommet ut av utviklingstillatelsene?
Det er et av spørsmålene Leif Magne Sunde stiller når ny teknologi og gode eksempler skal løftes frem og diskuteres på årets Tekmar-konferanse i Trondheim.
Konferansen arrangeres 3.–4. desember i Trondheim, og er den 22 i rekken. Tekmar-general Leif Magne Sunde avslører at konferansen allerede har 180 påmeldte deltakere, blant annet utstyrsleverandører og oppdrettere.
Han forteller til Kyst.no at de ønsker å identifisere forbedringsområder som krever ny innovasjon. Samtidig vil de styrke laksenæringen med en fornyet innovasjonskultur.
Forventninger til ny teknologi
Sunde påpeker at det nå er ni år siden utviklingstillatelsene ble introdusert.
– Vi har fått med oss to selskaper som har gått gjennom denne prosessen, Seafarming Systems og Akvafuture. Ser man på hva utviklingstillatelsene har resultert i, er det ikke mange konkrete enheter som har kommet ut av det, sier Sunde.
Han stiller også spørsmål ved om myndighetene er de rette til å styre teknologiutviklingen. Blant dem som kan bli utfordret på dette spørsmålet, er statssekretær Even Tronstad Sagebakken, som skal delta på konferansen.
Det er også knyttet stor spenning til når miljøfleksibilitetsordningen vil bli presentert fra regjeringen.
– Kanskje skjer dette før eller under Tekmar, legger Sunde til.
Tidligere denne uken meldte Kyst.no at fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss sier arbeidet med miljøfleksibilitetsordningen har tatt tid, fordi den må samkjøres med regjeringens kommende havbruksmelding. Ministeren bekrefter imidlertid at ordningen skal legges frem i løpet av 2024.
Eksempelets makt
Sunde forteller at årets Tekmar-konferanse vil bygge videre på temaer fra tidligere år. Han fremhever fiskehelsesjef Magnus Kjellstad Lian i Lerøy Sjøtroll, som skal dele fra selskapets erfaringer med ny teknologi.
– Dette bidrar til kontinuitet i programmet. Vi har med aktører som faktisk tar initiativ og oppnår resultater, en bedre strategi enn å saksøke staten. Eksempelets makt står sterkt på årets konferanse, fastslår Sunde.
Han ser en tydelig forskjell i hvordan oppdrettsselskaper håndterer utfordringer i næringen og hvor fremoverlente de er.
– I fjor hadde vi Eide her, som er fremoverlent. Lerøy og Sinkaberg er også offensive. Ingenting kommer gratis, men hvis man ikke begynner et sted, står man stille, sier Sunde.
Lære av andre næringer
Akvafuture, som deltar på konferansen, har ifølge Sunde møtt mye motstand gjennom årene, men har nå fått økonomisk lønnsomhet i sitt konsept.
– Man må også lære av tidligere erfaringer og se hvordan man kan komme videre. Man kan spørre seg om satsingen på triploid-laks eller grønne tillatelser ble en suksess. Det er bekymringsfullt når myndighetene styrer teknologiutviklingen.
Sunde mener at oppdrettere trenger en ny innovasjonskultur og inspirasjon fra andre næringer, slik som da Norsk Kylling i fjor deltok på Tekmar for å diskutere sitt fokus på dyrevelferd.
I år har Tekmar fått med Sondre Valle Hestvik fra Elkem Thamshavn AS, som skal snakke om samhandling og endringsledelse i prosessindustrien.
– Det blir en parallell til Norsk Kylling, men mer på den tekniske siden, avslutter Sunde.