Bakteriofager slo ned yersinose-bakterier - dokumentert i fagartikkel
SinkabergHansen unngikk dødelighet og opprettholdt god fiskevelferd gjennom bruk av bakteriofager mot bakterien Yersinia ruckeri. Det går fram av en fagartikkel i Norsk Veterinærtidsskrift.
Bakteriesykdommer er igjen et økende problem i norsk havbruksnæring, men bransjen har nå flere verktøy enn vaksiner og antibiotika i verktøykassen. Oppdrettsselskapet SinkabergHansen gjorde sine første erfaringer med bakteriofagproduktet «Custus®YRS» i 2022, dokumenterte effekten og presenterte nylig resultatene i en fagartikkel i Norsk Veterinærtidsskrift.
- Da vi skulle prøve dette for første gang var det viktig for oss å undersøke effekten på best mulig måte, så vi la dette opp nærmest som et vitenskapelig forsøk, sier artikkelforfatter Bjørn Gillund, som er konsernleder for kvalitet og fiskehelse i SinkabergHansen. Han forteller at de så at bruk av disse bakteriofagene i brønnbåtvannet kontrollerte smittepresset, noe han mener utvilsomt sparte selskapet for dødelighet og bidro til økt fiskevelferd.
Produktet Custus®YRS utnytter målrettede bakteriofager til å kontrollere forekomsten av bakterien Yersinia ruckeri som gir sykdommen yersiniose, og er ifølge ACD Pharma det eneste biokontrollproduktet av sitt slag på markedet, også globalt.
Mistet fem prosent rett etter utsett
Bakteriofagproduktet brukes i forbindelse med transport og avlusing i brønnbåt for å slå ned smittepresset, som typisk øker sterkt i brønnen dersom deler av fiskegruppen har bærerstatus av bakterien. Det økte smittepresset, i kombinasjon med håndteringsstress, vil da erfaringsmessig kunne utløse yersinioseutbrudd 1 - 2 uker etter håndteringen.
Det var nettopp dette SinkabergHansen opplevde ved to lokaliteter i Bindalsfjorden rett etter utsett høsten 2021. Om lag fem prosent av fisken, vel 52.000 laks, døde i disse første utbruddene.
I tråd med Bindalsmodellen skulle fisken etter noen måneder flyttes videre fra lavsalinitetslokalitetene innerst i fjorden, til mer eksponerte påvekstlokaliteter lenger ut i fjordsystemet. Ifølge artikkelen tilsa historikken at denne neste flyttingen ville gi nye utbrudd, og det ble derfor besluttet i SinkabergHansen å bruke dette bakteriofagproduktet for å kontrollere smittepresset under transportene.
Vannanalyser fra transportene viste hvordan bakterieforekomsten først økte, før Yersinia-bakteriene i brønnvannet effektivt ble ødelagt så snart bakteriofagene hadde gjennomført sin første replikasjonssyklus.
Ingen utbrudd etter transport
I alt 16 turer ble gjennomført for å transportere fisken til nye merder i påvekstlokalitetene. Ingen av merdene opplevde yersinioseutbrudd etter transporten, slik man ville forventet dersom man ikke hadde benyttet disse bakteriofagene.
Syv av transportene ble gjennomført med Custus®YRS i kombinasjon med lusebehandling med Ectosan® Vet, og det ble gjennomført en interaksjonsstudie for å dokumentere eventuelle påvirkninger mellom de to produktene. Ingen slike påvirkninger ble påvist, og begge fungerte ifølge artikkelen etter hensikten.
Den lusebehandlede fisken ble overført til en lokalitet med nedsenkede merder, og hadde ikke behov for ytterligere lusebehandlinger fram til slakt. Det forekom ingen nye utbrudd av yersiniose på denne fisken.
Nytt utbrudd i kontrollmerd
Ved den andre påvekstlokaliteten ble det etter to lusebehandlinger uten bruk av bakteriofager, 182 dager etter flyttingen, observert nye yersinioseutbrudd med høy dødelighet i to av merdene.
For å bygge erfaring og videre studere effekten av dette bakteriofagproduktet ble det ved den neste og siste lusebehandlingen besluttet å kun bruke Custus®YRS på den ene av de to merdene med dødelighet.
Resultatet var et nytt yersinioseutbrudd med høy dødelighet i den ubehandlede kontrollmerden, mens merden som fikk bakteriofager under avlusingen ikke fikk sykdomsutbrudd.
Nye produkter på vei
- Vi har etter hvert bygget mye erfaring rundt bruk av Custus®YRS i brønnbåt, så resultatene hos SinkabergHansen var gledelige, men også som forventet. Bruk av bakteriofager er en fantastisk spennende og lovende måte å bekjempe skadelige bakterier på. Fremover opprettholder vi et sterkt fokus på utvikling og lansering av nye Custus-produkter mot blant annet Moritella viscosa og Pasteurella, sier forskningsdirektør Hans Petter Kleppen i ACD Pharma.
Fagartikkelen vil også bli trykket i Norsk Fiskeoppdrett nr 4.
Les mer om bakteriofager
-
ACD-prosjekt lokker ekspertise fra hele verden
-
Hun leder etableringen av Norges første rene bakteriofag-lab
-
Tror bakteriofager kan bli banebrytende for fiskevelferd
-
Melder om enorm interesse for bakteriofager mot vintersår
-
Slår ned smittepress med bakteriofager
-
Blir ny administrerende direktør i ACD Pharma
-
60 millioner til bakteriofagfabrikken på Leknes
-
Enorm respons på bakteriofag-forskerstilling
-
Øyvind Kileng går til ACD Pharma
-
- Dette kan bli viktig mot vintersår