Ambisjonen er at mer enn 90 prosent av slaktevekten kan brukes til produksjon av menneskemat

Skal lage råvarer fra lakseavkapp til matvareindustrien

Matteknologiselskapet Hailia og fiskeprodusenten Hätälä har startet et samarbeid for å lansere fiskeprodukter laget av finner, bein og hoder fra norsk lakseproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en pressemelding fra Hailia vil produktet være tilgjengelig for restauranter og næringsmiddelprodusenter internasjonalt.

Ved hjelp av Hailias teknologi skal man bruke deler av laksen, som ellers blir igjen på fileteringsbordet, slik som finner, bein og hoder, til å produsere lettanvendelige råvarer for restauranter og næringsmiddelprodusenter.

- Med Hailias teknologi vil bruksandelen av norsk laks løftes til et helt nytt nivå, der mer enn 90 prosent av slaktevekten kan brukes til produksjon av menneskemat. I tillegg til forbedret bærekraft kan dette også gi langt bedre lønnsomhet for industrien, som kompenserer for økte miljøavgifter og skattetrykk, samtidig som etterspørselen etter sjømat øker, skriver de i pressemeldingen.

De hevder at fiskeprodukter laget med deres teknologi har skapt stor interesse, spesielt fordi konsistens og smak skal være annerledes enn andre produkter laget av biprosesser.

- Konsistensen ligner varmebehandlet fiskefilet, og produktene kan brukes i, for eksempel, pastaretter, salater eller sandwicher, melder de.

Les mer om prosjektet på vår engelske søsternettside.

Hätälä og Hailia

Hätälä produserer fiskeprodukter for daglivare-, grossist-, og næringsmiddelindustrien. I tillegg til det finske markedet selger også Hätälä produkter laget av norsk laks i Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland, Østerrike, Italia, Sveits og Storbritannia.

Hailia produserte tidligere matprodukter fra små hvitfisk som sild, men har i det siste året endret strategi til å kommersialisere sin egen teknologi mot oppdretts- og fiskerinæringen. For å dekke økende etterspørsel skal selskapet gjennomføre en vekstemisjon mot slutten av året.

I april 2024 vant Hailia World Food Innovation Award for beste teknologi, og selskapet ble kåret til én av de 30 mest interessante løsningene innen naturlig sirulærøkonomi av World Circular Economic Forum