– Har fått tilbakemeldinger på at den inneholder store svakheter
Lederen for Styringsgruppen sier de vil se om det er noe nytt i forskningsartikkelen som forrige uke kastet nytt lys på effekten av Trafikklyssystemet.
Torsdag forrige uke skrev Kyst.no at det i en ny forskningsartikkel blir hevded at effekten av lakselus fra oppdrett på villaks overestimeres. Dette var en av konklusjonene i en review-artikkel som har studert tilgjengelig forskning rundt effekten av Trafikklyssystemet (TLS).
– Bevisene viser at atferden til laksesmolt, vannstrømmer, temperatur og saltholdighet, og sannsynligvis predasjon, er viktige drivere for variasjoner i nivåene av frittsvømmende luselarver og hvor stor andel av disse som infiserer vill laksefisk langs den norske kysten, skriver de blant annet i den vitenskapelige artikkelen.
I 2016 ble «Ekspertgruppen» og «Styringsgruppen» opprettet etter bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet. Ekspertgruppen rapporterer til Styringsgruppen, før Styringsgruppen gir sine råd til NFD, som igjen danner Trafikklyssystemet.
Karin Kroon Boxaspen er leder for Styringsgruppen, og er også forskningsdirektør i Havforskningsinstituttet.
Til Kyst.no forteller hun at Styringsgruppen skal ha møte i neste uke. Hun svarer oss derfor ikke på vegne av Styringsgruppen, men har likevel noen egne betraktninger rundt den nye forskningen.
– Vil se etter noe nytt
Boxaspen poengterer at en slik artikkel alltid må vies oppmerksomhet til.
– Generelt leses og diskuteres alle nye artikler på lakselus i første rekke av Ekspertgruppen. Det viktigste for oss vil bli å se om det er noe nytt i artikkelen som vil forandre på vår tilnærming eller analyse.
Boxaspen forklarer at dersom de finner noe som er nytt og ikke allerede er tatt hensyn til, kan de anbefale NFD å se på innretning av TLS.
– Jeg har dessverre allerede fått noe tilbakemeldinger på at artikkelen inneholder ganske store svakheter, men dette må vies noe mer tid til for å finne ut av.
Videre understreker hun at Ekspertgruppen har begynt å se på om det er noe nytt de må ta hensyn til fra forskningsartikkelen og Styringsgruppen vil ta den opp på sitt neste møte.
Liten tro
TLS er i dag innrettet for å se på dødelighet hos utvandrende postsmolt som følge av lakselus fra oppdrettsnæringen innen fastsatte produksjonsområder.
– Hva tenker du om påstanden i artikkelen om at andre parametere enn lus undervurderes i Trafikklyssystemet?
– Forskningsmiljøene jobber med kunnskapsgrunnlaget for å inkludere effekt av lakselus på sjøørret i TLS. Jeg har ikke funnet noen andre parametere som det vil være naturlig å vurdere på samme måte. Flere andre parametere har høyst en lokal eller regional påvirkningsmulighet og er regulert på andre måter som for eksempel uorganisk/organisk belastning som reguleres gjennom NS9410, forklarer hun.
– Hvor bekymret er dere for at denne forskningen stemmer?
– Det hadde vært fantastisk om det stemte at vi kunne produsere mye mer laks uten at vi også drepte utvandrende postsmolt. Jeg har personlig liten tro på at slik er tilfelle, avslutter hun.
- Ikke nye momenter
I et leserinnlegg i E24 skriver Mari Myksvoll, Ørjan Karlsen og Geir Lasse Taranger ved HI at vurderingene i artikkelen ikke representerer faglig konsensus innen fagfeltet.
- Vi kan ikke se at det er vesentlig nye momenter eller datasett i denne oversiktsartikkelen som skulle endre vurderingene i Trafikklyssystemet, skriver de i innlegget.