– For oss i Ode handler torskeoppdrett om mer enn økonomi. Det handler om å bygge opp en ny næring basert på sunn og trygg mat med lave klimagassutslipp, sier Falk Øveraas, samfunns- og myndighetskontakt.

Innlegg:

– STORE BOKSTAVER gir ikke større troverdighet

Norges Miljøvernforbund er igjen ute mot torskeoppdrett. Denne gangen blir vi beskyldt for propaganda og løgn. I et nylig høringssvar ber de om at torskeoppdrett FORBYS. Samtidig unngår de selv å snakke om all kunnskapen som motbeviser deres syn.

I motdebattantens innlegg om torskeoppdrett brukes følgende ord og fraser: genetisk påvirkning, dysse ned, uansvarlig, fare, villede, genetisk forurensning, ønske om profitt, millionbutikk, smutthull, forbys, feilaktig påstand, gufs fra fortiden.

Han forsøker også å male et bilde av meg som en som lyver og kommer med villedende argumentasjon og attpåtil propaganda. Om dette stemmer får leserne selv avgjøre gjennom å lese vårt høringssvar til høringen om risikoreduserende tiltak for torskeoppdrett. Etter mitt syn har vi klart å bygge under det vi skriver på en god måte. 

I vårt høringssvar har vi presentert følgende syn:

– Tilgjengelig forskning har ikke funnet innblanding mellom villtorsk og oppdrettstorsk på tross av at man for 15 år siden hadde vesentlig mindre kontroll enn i dag.

– Det er mye forskning som viser til årsaker for at man ikke har funnet innkryssing av oppdrettstorsk i villtorsk. Herav gytetidspunkt, overlevelse av egg og at oppdrettstorsken ikke er tilpasset et liv i det ville.

– Per i dag er det mulig å kontrollere kjønnsmodningen hos den store majoriteten av oppdrettstorsk i et oppdrettsanlegg, dette gjøres ved hjelp av kraftige LED-lys. 

– Ode mener at myndighetene burde regulere basert på et akseptabelt nivå av risiko. Et slikt nivå burde ikke være basert på null aksept for risiko. All aktivitet vi driver med har en viss risiko, men målet må være å minimere den.

– Fremtiden vil trolig gi oss nye løsninger for dagens utfordringer, derfor er det viktig at et regelverk ikke låser seg til en type teknologi eller løsning.

Når Norges Miljøvernforbund i sitt tilsvar i Kyst.no hevder at vi forsøker å bagatellisere risikoen, er det rett og slett feil. Vi har hele tiden vært tydelige på at det finnes risiko – og at det er nettopp derfor vi ønsker en kunnskapsbasert regulering. En slik regulering må imidlertid bygge på den kunnskapen og erfaringen vi har i dag. Forrige uke kom det for eksempel en rapport som viser at effekten av rømningen i Volda i 2022 var vesentlig lavere enn det Miljøvernforbundet har påstått. 

Lederen i Miljøvernforbundet stilte seg nylig opp i skogen ved akkurat dette anlegget med en kikkert. Her påstår han at vi driver med propaganda og at vi bagatelliserer påvirkningen fra torskeoppdrett. Sannheten er at vi har vist til forskning som viser at risikoen for påvirkning er lavere enn det forbundet legger til grunn. Om dette skal kalles propaganda har tydeligvis betydningen av begrepet fått en ganske raus utvidelse. 

Det jeg legger merke til i svaret fra Miljøvernforbundet, er mangelen på faglige holdepunkter. I sin argumentasjon viser de ikke til én eneste forskningsartikkel. Dette kjennetegner også deres motstand mot torskeoppdrett. De skrur på Caps Lock og skriver «At alt oppdrett av torsk MÅ FORBYS» og slenger deretter ut en tirade, hvor vi som forsvarer torskeoppdrettsnæringen stemples som kyniske kapitalister som sprer rundt oss med usann propaganda. Hovedtyngden av deres holdepunkter er altså kun meninger, påstander og synsing. Jeg selv ville ikke gå så langt at jeg sier at Miljøvernforbundet driver med propaganda, men de har en ganske liberal tolkning av fakta. 

For oss i Ode handler torskeoppdrett om mer enn økonomi. Det handler om å bygge opp en ny næring basert på sunn og trygg mat med lave klimagassutslipp. Det handler om arbeidsplasser langs kysten, om lokal verdiskaping, og om å bruke den kunnskapen vi har – og utvikle ny – for å gjøre ting stadig bedre. 

Om Miljøvernforbundet faktisk er interesserte i å lære mer om det vi driver med så anbefaler vi å komme dere ned fra skogen og bli med ut på anlegget for å møte gjengen der.