SalMars Marine Donut ligger idyllisk til utenfor Molde.

Svært lav dødelighet i fullskalatest av Marine Donut

Den første fullskalatesten av det lukkete anlegget Marine Donut fra Bluegreen er gjenomført på SalMar-lokalitet med gode resultat.

Publisert Sist oppdatert

Fasiten etter 100 dagers produksjon av 195 000 laks fra 3 kg og frem til slakt, var en dødelighet på 0,8 %.

Marine Donut har fått utviklingstillatelse gjennom Fiskeridirektoratets ordning for innovasjon innen akvakultur for et flytende, lukket oppdrettsanlegg laget av HDPE-materiale.

- I henhold til tillatelsen skal vi gjennomføre to fullskalatester med matfisk, begge med grundig dokumentasjon og evaluering av en rekke tekniske og biologiske parametere, forteller selskapet bak kontruksjonen, Bluegreen.

I den første fullskalatesten ble 195.000 laks med en snittvekt på ca 3 kg satt inn i Marine Donut, fordelt på tre innsett. Etter 101 dager ble anlegget tømt, og laksen ble sendt til slakt.

Fakta om forsøket

● Antall laks: 195 000

● Snittvekt under innsett: ca. 3 kg

● Total slaktevekt: 1000 tonn

● Dødlighet: 0,8 %

● Rømming: 0

● Lusebehandling i Marine Donut: 0

● Forbruk av medisiner: 0

● Fôrfaktor: I dette forsøket med fisken fôret som i vanlig merd. I neste fullskalatest planlegges det å optimalisere fôrfaktor og doku­mentere dette.

Fullstendig rapport fra fullskala­testen er under utarbeidelse og vil leveres til Fiskeridirektoratet i løpet av vinteren 2025.

I løpet av testperioden har man overvåket flere produksjonselementer nøye, som vannkvalitet, teknisk ytelse, fiskehelse og fiskevelferd.

– Denne fullskalatesten har gitt verdifulle data og erfaringer som vil være avgjørende for videreutviklingen av denne teknologien, sier Geir Andresen, prosjektleder i Bluegreen. 

Han har vært ansvarlig for bygging og igangsetting av denne første utgaven av Marine Donut, som ble levert til SalMar i 2023. Anlegget er nå i drift på Seterneset utenfor Molde.

Geir Andersen, Bluegreen

Midtveisresultater fra måleprogrammet

SalMar har utarbeidet en midtveisrapport fra den første produksjonssyklusen som tar for seg flere viktige parametere: 

Vannkvalitet:
- Overvåkning av vannkvaliteten har vist gode nivåer av oksygen, pH, salinitet og temperatur. Noen utfordringer knyttet til målinger av turbiditet (vannets klarhet) ble avdekket, men disse er på vei til å bli løst og har ikke påvirket vannkvaliteten i merden, heter det.

Om Bluegreen

  • Bluegreen er et kompetansemiljø som jobber mot oppdretts­næringen og innen vann- og miljøteknologi, bl.a. design og bygging av store, lukkede oppdrettsanlegg . 
  • De har 45 ansatte og holder til på Stathelle i Bamble. 
  • Nils-Johan Tufte er adm.dir og partner.

Fiskehelse og velferd:
- Generelt har fisken hatt god helse og lav dødelighet, til tross for at fisken hadde med seg pankreassykdom (PD) inn i Marine Donut. Det har blitt gjennomført omfattende overvåkning av fiskevelferden, inkludert målinger av sår, katarakt og deformiteter, samt analyser av gjellehelse og stressnivå (målt gjennom fecesprøver). Alle resultatene viser meget god fiskevelferd, skriver de videre.

Teknisk ytelse:
- Vannutskiftningen har fungert godt, men noen justeringer har vært nødvendige etter at det ble registrert avvik mellom målte og beregnede strømhastigheter. Systemet er blitt forbedret underveis for å optimalisere ytelsen.

Marine Donut sett ovenfra.

Tømming og fiskelevering

I oktober ble anlegget tømt for fisk, og altså 195 000 laks ble sendt til slakt. 

Parnere i Bluegreen Geir Andersen, Nils-Johan Tufte, Elg Ragnar Thunes

- Tømmingen gikk meget bra, og med lav stressfaktor for fisken.  Det er en stor operasjon når ca. 1000 tonn fisk skal leveres for første gang, så vi var selvfølgelig spente, sier Andresen. 

– Vi holdt på i litt over 24 timer, inkludert forberedelser, og fylte to brønnbåter, legger han til.

Marine Donut gjør ifølge Bluegreen tømming av fisk enklere og mer skånsomt. 

- Fisken blir samlet på en kontrollert måte før den suges ut til brønnbåtene. Når anlegget skal tømmes, hever vi anlegget med ca. 20 % og kobler til brønnbåten. Deretter tiltes det med 4 grader, forklarer Andresen. 

Han sier dette sikrer god vannstrøm og optimale forhold for fisken under hele prosessen. Samtidig reduserer vi gradvis vannvolumet for å holde fiskens miljø stabilt så lenge som mulig.

Underveis i prosessen kunne representanter fra SalMar og Bluegreen overvåke og justere parametere som vannstrøm og oksygennivå samt tilting og heving av anlegget.

– Vi valgte å være ekstra forsiktige siden dette var første gang med full biomasse, sier Andresen. – Neste gang kan vi sannsynligvis gjøre det på halve tiden.

Oksygennivået i vannet holdt seg stabilt under tømmingen, noe som de mener viser at fisken ikke ble stresset.

CEO Nils Johan Tufte med laks fra første fullskala test.